advertentie

zondag 8 juli 2012

Weekblog week 27 - 2012 (1 t/m 7 juli)


Alle planten die je hier ziet staan zijn bestemd voor het aardbeienveld op de Floriade. Bij het Huis van de Smaak staan 24 rassen en die moeten geregeld vervangen worden. In het stulpje met het oranje dak op de achtergrond woon ik met de rest van het gezin.


Mijn Westlandse gasten Digna van Zanten en Martine van der Meer genieten van meegebrachte QQQ en Elsanta aardbeien. Enkele seconden later werd mijn picknickmand met nog enkele doosjes aardbeien door een stel brutale vlerken leeggeroofd 


Als je goed kijkt zie je het kopje van de kwikstaart die op 5 eieren zit te broeden. Het is al het tweede nestje dat in het aardbeienveld bij het Huis van de Smaak wordt uitgebroed. Ben benieuwd of deze eitjes, tussen alle bezoekersdrukte door ook uitkomen, zoals de vorige keer. 


Over een week of drie gaan we weer oogsten van de overheerlijke QQQ aardbei. In deze plant tel ik zo al vier bloemtrossen. Het belooft een vruchtbare maand augustus gaan te worden. 


De nieuwe Korona planten bloeien ook alweer. Behalve de Korona staan hier op het bedrijf nu ook Honeoye en Darselect aardbeiplanten. Met daarbij de QQQ, de Eves Delight, Mara des Bois en nog een paar Floriade-rassen die ongeveer gelijktijdig rijp zullen zijn kan er straks weer flink genoten worden. Tijd voor een aardbeienfeestje......


Het was er deze week niet druk in onze aardbeienwinkel. De LIDL om de hoek verkoopt de aardbeien voor € 1,29 per doos van een pond en dan laten veel mensen ons toch lekker zitten met onze lekkere aardbeien. De prijs die LIDL aan de consument vraagt is lager dan de kostprijs van de aardbeienteler. Al moet ik alles in de jam doen dan ga ik nog niet met die dumpgozers concurreren. Ik vertik het voortaan om ze voor niks weg te geven. Dat heb ik al jaren te lang gedaan, met als gevolg dat ik er twee jaar geleden haast failliet aan ging. De leveranciers van de LIDL-aardbeien zullen de 'grote jongens' wel zijn die het met veel volume x weinig marge wat langer uit kunnen zingen en de kleintjes de nek omdraaien. Het is hun goed recht. Of u er als consument op den duur blij van moet worden betwijfel ik.

Overigens heb ik op de Floriade wel ervaren dat het voor een flinke groep mensen niet uitmaakt wat het is, als het maar nagenoeg of helemaal voor niks is. Die groep, hopelijk maar een klein deel van alle bezoekers lust groene aardbeien en rauwe shiitake paddenstoelen, likt uit beslagkommen en trekt de ham van je eigen broodjeslunch. Toppunt deze week was een groep Duitsers die zo brutaal was om achter mijn rug de picknickmand met aardbeien in enkele seconden te plunderen. Deksel van de mand open, deksels van de doosjes af en weg waren de aardbeien die ik had meegenomen voor speciale gasten. En dat terwijl ik bezig was om de aardbeien persoonlijk te presenteren aan de mensen. Maar goed, blijven lachen voor al die mensen die gelukkig wel belangstelling en fatsoen hebben.

Ik geniet van de vele complimenten én de vele vragen van mensen die ik tijdens mijn werk bij het Huis van de Smaak krijg. Voor die mensen doen we het ook. De wens om betere producten te kunnen kopen en te weten waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd boeit steeds meer mensen. Bij het aardbeienveld rondom de aardbeienkroon krijg ik complimenten over hoe het is aangelegd en hoe mooi het er bij staat. Ik ben er zelf ook trots op. Het moet ook allemaal groeien op drinkwater en een paar Osmocote-pillen. Er wordt verder helemaal niks gedaan aan bestrijding van ziekten en plagen. Die korven van bouwstaalmat en kokosvezeldoek waar de potten met planten in staan zijn eveneens 'hot'. Het zal me niks verbazen als die straks overal op gaan duiken in tuintjes. Als mensen er dan maar aardbeiplanten van de Aardbeienacademie in gaan zetten ben ik helemaal blij.

Hier op het bedrijf waren afgelopen week niet veel aardbeien te plukken. De allervroegste teelten zijn allang afgeoogst en de doordragende rassen zitten in een dip. Enkele weken geleden plukten we daar al mooie vruchten van, maar er zat totaal geen nieuwe bloesem in, terwijl dat bij een doordrager toch eigenlijk wel zou moeten. Ik verwacht dat door het donkere weer van een tijdje geleden, de planten geen zin hebben gehad om nieuwe bloemen aan te leggen. Nu zie ik wel weer veel bloemknoppen verschijnen. Het duurt echter nog een week of drie voordat daar een rijpe aardbei van te verwachten is. Jammer, maar van de andere kant ook wel relaxed om in de zomermaand juli even betrekkelijke rust te hebben.

Tegen de tijd dat ik weer lekkere QQQ en Eves Delight aardbeien heb, is LIDL misschien ook weer van zijn goedkope aardbeien af.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!


4 opmerkingen:

@MartinevdMeer zei

We vinden je een bevlogen persoon met passie voor z'n vak! Jammer dat er niet geïnvesteerd wordt in Story telling centraal vanuit de keten.... Mensen vinden het geweldig! Dan is de Lidl nergens meer....

Jan Robben zei

Martine, dank voor je reactie. Ik ben beschikbaar om het verhaal te vertellen en om ambassadeurs te kweken.

Unknown zei

Hi Jan,
Ik sluit me bij @martinevdMeer aan!
Bevlogen en passie voor je vak!
groetjes Frederiek

Melinde zei

Ik heb eigenlijk nooit mensen gesnapt die alles op een koopje denken te doen. Uiteindelijk betaalt er altijd wel iemand of het nu een teler is, de natuur, of uiteindelijk zijzelf. Maar dan is het al te laat. Helaas. En sommige mensen hebben ook geen idee van smaak en is het ze om het even. Best lekker zogezegd. Dat er verschil zitt in aardbeien van passievolle telers en die van de Lidl ontgaat hen geheel en dat verschil is er natuurlijk wel degelijk!