advertentie

maandag 19 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 40

Wist je dat hang- en klimaardbeienrassen niet bestaan? Regelmatig krijg ik als leverancier van allerlei rassen aardbeienplanten de vraag naar planten van hangaardbeien of klimaardbeien. Mensen laten zich denk ik makkelijk verleiden door mooie plaatjes en zien daar dan aardbeiplanten in die specifieke kunstjes kunnen. Als je aardbeien tegenwoordig in een kas ziet groeien en de vruchten ziet ...hangen... denk je misschien dat het een speciaal ras is waarvan de aardbeien naar beneden gaan hangen. Ik kan je vertellen dat de trossen van álle aardbeirassen een diepe buiging naar beneden maken als de grond ze niet tegenhoudt. Dus als je een teeltsysteem maakt waarbij de aardbeiplanten een eindje boven de begane grond staan, gaan de aardbeien vanzelf hangen. Pas dan wel op voor kniktrossen.

Zogenaamde klimaardbeien heb ik ook wel eens in een catalogus van een postorderbedrijf gezien. Tja, met fotoshoppen kun je de zaak best goed belazeren. Nu zijn er wel doordragende rassen waar ook aan de uitlopers in hetzelfde jaar nog aardbeien groeien (zie foto - ras Portola). Die uitlopers klimmen echter niet omhoog, maar volgen de zwaartekracht. Als je het voorzichtig aanpakt zou je die uitlopers wel een handje kunnen helpen door ze omhoog te buigen en het plantje in wording vast te zetten in een potje met potgrond dat je wat hoger dan de moederplant hebt gehangen. Zo kun je een soort van klimactiviteit nabootsen.

Of je zet de moederplant op anderhalve meter hoogte en laat die uitlopers met aardbeitjes eraan naar beneden bungelen. Verzin dan ook iets om die uitloperplantjes vast te zetten in een potje, want door het gewicht van rijpende aardbeien is de kans groot dat de uitloper (de navelstreng) breekt.

Dus, ... hangaardbeien en klimaardbeien bestaan niet echt, maar je kunt het hang- of klimidee bij sommige rassen met wat kunst- en vliegwerk een beetje nabootsen.

Welkom op de Aardbeienacademie



Geen opmerkingen: