advertentie

dinsdag 13 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 34

Wist je dat de aardbei familie is van de roos? Of beter gezegd, de aardbei is lid van de familie van de roosachtigen (latijn: rosaceae). Behalve aardbei zijn onder andere ook de framboos, appel, pruim, kers, en amandel lid van de rozenfamilie. Maar ook de kruiden pimpernel en nagelkruid behoren tot de familie.

Bij de rozenfamilie staan de bladeren meestal verspreid. Ze hebben ook vaak steunblaadjes die als een soort bescherming van de ontspruitende echte bladeren dienen. De bloemen van roosachtigen zijn regelmatig van vorm en bijna altijd tweeslachtig. Uitzonderingen zijn er, zoals bij de Frambozenaardbei die officieel Frau Mieze Schindler heet. Deze aardbei kan zichzelf niet bevruchten en daarom moet die in de buurt van andere, tegelijk bloeiende rassen staan.

Bloemen van de rozenfamilie hebben meestal 5 kelkblaadjes en 5 kroonblaadjes. Ook daarbij zijn weer uitzonderingen. Ik telde bij verschillende moderne aardbeienrassen tot wel 8 kelk- en kroonblaadjes. Het aantal kelk- en kroonblaadjes is per bloem altijd gelijk.

Welkom op de Aardbeienacademie

Geen opmerkingen: