advertentie

maandag 26 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 47

Wist je dat aardbeien en citrusvruchten heel goed samengaan in één gerecht? Het is niet voor niks dat er vaak een beetje citroensap aan aardbeienjam wordt toegevoegd. Het helpt ietsje bij het verbeteren van de houdbaarheid, maar de citrus versterkt ook de aardbeiensmaak. Vooral als je bij het jam maken heel zoete aardbeien gebruikt met weinig zuur erin, is een beetje citroensap aan te bevelen. Dan proef je echt fruit.

Een pure aardbei is ook heel lekker met een schijfje limoen erbij en een draai zwarte peper. Ik heb die combinatie een keer gemaakt bij een evenement voor kinderen. Het ging over 'smaak', dus dan probeer je eens wat. Zónder uitzondering vonden de kinderen, ook kleine ukken, die combinatie lekker. Ik zag geen zure bekkies. Als je het ook gaat proberen, gebruik dan wel smaakvolle aardbeien, want als je zure of smakeloze krengen gebruikt gaat het feest niet op.

Vanwege een overdaad aan gele courgettes bedachten we iets om er wat mee te maken. Het werd een compôte in combinatie met sinaasappel en citroen. Het geheel bleek perfect te smaken bij aardbeien en vormt samen een heerlijk nagerechtje. Wellicht dat het ook met groene courgettes kan, maar hoe de smaak dan is weet ik niet. In gele courgettes zit overigens meer vitamine C dan in groene exemplaren.

Het recept voor aardbeien met courgettecompôte:

Breng 1 kilo gele courgettes samen met 420 gram geleisuiker speciaal (halfzoet), het sap van 1 sinaasappel en het sap van 1 citroen aan de kook. Pureer alles met een staafmixer. Maak van het gele deel van de citroenschil minireepjes (zestes) en laat die na het pureren nog enkele minuten meekoken. Dan het hete mengsel in jampotten schenken en afsluiten. De compôte is daarna een hele tijd houdbaar.

Als de compôte goed is afgekoeld leg je enkele aardbeien op een schaaltje. Doe er een lepel compôte bij en eet het lekker op. Natuurlijk kun je er ook nog andere dingen bijdoen, zoals slagroom, zwarte of roze peper of ijs. Experimenteer er maar een beetje mee op los. Succes!

Welkom op de AardbeienacademieGeen opmerkingen: