advertentie

maandag 9 maart 2009

Probleemloos genieten


“Als ú het maar vreet”, zijn de laatste woorden van Martine Bijl in het nieuwe STER-spotje van HAK. Grappig bedoeld natuurlijk, maar een beetje minachting van de consument spreekt er ook wel uit. Ik ben ook benieuwd of het nog te eten zal zijn. Er wordt namelijk weer volop gebakkeleid over de contractprijzen voor industriegroenten heb ik begrepen. Met het mes van de supermarkten op de keel moet het allemaal nog goedkoper. Alle waar naar zijn geld denk ik dan onderhand.
Sommige fabrikanten hebben er al iets op gevonden voor het geval ons eigen product te duur gevonden wordt. Je laat wat Oost-Europese aardbeienprut overkomen, vermengt het met wat Afrikaanse rietsuiker en plakt er dan de naam Brabants Genot op. Maakt niet uit, de consument weet het niet en als die het maar vreet is het goed.

Probleemloos Genieten is de nieuwe merkbelofte van de Nederlandse voedingstuinbouw, zoals onlangs gepresenteerd door GroentenFruit Bureau. Niks mis mee natuurlijk, dat willen we allemaal. Kom in de Kas maakt er meteen werk van door een samenwerking aan te gaan met meukkoning Honig. “De samenwerking is een goede match: de glastuinbouwers telen de verse groenten, Honig zorgt er vervolgens voor dat deze groenten van eigen bodem smaakvol op tafel komen te staan”, zo meldt het persbericht. Alsof groenten van zichzelf niet smaakvol genoeg zijn. Aan veel groenten zit inderdaad heel vaak kraak noch smaak. Daar is nog een wereld in te winnen.

Ideaal is de combinatie met Honig wel als je witlof wil eten , maar geen witlof wilt proeven. Of als je de kinderen spruitjes wil laten eten, zonder dat ze de typische spruitjessmaak leren kennen. Met Honig zie je de maaltijd probleemloos naar binnen schuiven en het is genieten als de pannen helemaal leeggegeten worden. Meuk of geen meuk, als ze het maar vreten.
De kracht van Honig is dat ze “ezelbestendige” producten verkopen. Bij de bereiding thuis kan er vrijwel niks fout gaan en het smaakt altijd hetzelfde. Zou de tuinbouw ook niet meer moeten investeren in eigen “ezelbestendige producten”?

Welke consument weet bijvoorbeeld nog hoe je zoiets simpels als gestoofde prei moet maken? Ga prei telen op watercultuur, waardoor je zandvrije prei kunt oogsten. Leg hem in het schap als “een pan gestoofde prei”, met een boodschappenlijstje erbij voor de overige benodigde ingrediënten. Heerlijk smullen zullen ze, dat is nog eens wat anders dan dat vreten.

Geen opmerkingen: