advertentie

zondag 21 februari 2010

Weekblog week 7 - 2010 (14 t/m 20 februari)

foto: ons bedrijf vanuit de ruimte gezien
Het is nog rustig op het aardbeienveld. De winter zit nog in de grond en het is toch ook nog behoorlijk nat geworden met al die sneeuw van de laatste tijd. Ik ben benieuwd hoe onze Lambada aardbeien de winter straks doorgekomen zijn. Met een laag doorzichtige geperforeerde folie zijn ze goed beschermd tegen zware vorst en zodra de zon gaat schijnen zal het er overdag lekker warm onder gaan worden. Hopelijk gaat het snel opdrogen want Lambada's houden niet van te lang met de voeten in natte grond staan.
Deze week ben ik geïnterviewd vanwege de monitoring van een LNV project over Functionele Agro Biodiversiteit. We hebben al zeker 12 jaar ervaring met het benutten van de natuurlijke biodiversiteit op ons bedrijf. En we hebben bewust een aantal maatregelen genomen om biodiversiteit te bevorderen. Daardoor kunnen we plaaginsecten steeds meer op natuurlijke manier onder de duim houden. Zo zorgen grote brandnetels voor massa's lieveheersbeestjes en vooral de larven daarvan zijn fervente luizeneters. Mooie neveneffecten zijn een ruigere begroeiing van onze akkerranden, de terugkeer van verschillende koppels patrijzen en de jaarlijks terugkerende torenvalken.
Met een plantenkweker hebben we gebrainstormd over welke rassen we dit jaar zullen gaan telen. Het zullen toch wel 8 verschillende rassen worden verwacht ik. Niet allemaal tegelijk, maar vroeg in het seizoen kunnen beter andere rassen gebruikt worden dan voor laat in het seizoen. Lambada zal de eerste worden van de koude grond, naast Honeoye en Korona. Dan schakelen we over op het Franse ras Darselect en wellicht nog wat Elianny. Voor de tweede helft van de zomer gaan we verder met doordragende rassen zoals Mara des Bois, Eves Delight en Florin. Daarbij nog een proefje met een nieuw ras, wat heel erg zoet schijnt te zijn. Nou ik ben benieuwd of heel zoet ook heel lekker is.
Met het snoeien van de frambozen van het ras Tulameen zijn we afgelopen week ook begonnen. We hebben er niet zoveel van staan, maar die zijn dan ook allemaal voor de verkoop rechtstreeks aan consumenten die de moeite nemen om naar ons bedrijf in Oirschot komen.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes, doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf !

1 opmerking:

Willem zei

Ik volg je blog al vanaf het begin en vind het leuk om zo een kijkje te krijgen in de 'keuken'.

Mocht ik een keer in de buurt zijn kom ik zeker even langs.