advertentie

zondag 2 februari 2014

Weekblog week 5 - 2014 (26 januari t/m 1 februari)

Een aardbeienkas waar vrijgekomen CO2 wordt hergebruikt als voeding voor de aardbeiplanten. 
Dat zorgt voor lekkerder aardbeien en voor aardbeiplanten die meer zuurstof produceren.


Afgelopen week ben ik lekker opgeschoten met de teksten voor het aardbeienboek. Persoonlijk vind ik het heerlijk om met deadline's te werken. Als de teksten grotendeels klaar zijn kan ik me voornamelijk gaan richten op het beeldmateriaal. Alles bij elkaar moeten er nog ruim 200 vertellende foto's gemaakt worden. Vrijwel alles wat er als tekst in het boek komt zal met een sprekend beeld worden verhelderd. Heel blij ben ik dat er iemand met me meekijkt bij alles wat ik schrijf.

Zo'n vakidioot als ik zou anders zomaar dingen op kunnen schrijven die voor een leek abracadabra zijn. De bedoeling is niet om interessant te doen met ingewikkelde verhandelingen over technische hoogstandjes. Op de eerste plaats gaat de technische ontwikkeling in aardbeienland zo hard dat geen boekenschrijver dat bij zou kunnen houden. Op de tweede plaats wil ik vooral een beeld scheppen van de vooruitgang en in welke richtingen de aardbeienbusiness zich ontwikkelt.

Daarnaast hoop ik dat mijn lezers straks op een heel andere manier naar aardbeien gaan kijken. De ene aardbei is immers de andere niet. Ook lijkt het nu wel heel vanzelfsprekend dat er altijd aardbeien in het winkelschap liggen, maar de geschiedenis leert dat er enkele cruciale ontwikkelingen zijn geweest die dit mogelijk hebben gemaakt. Zonder enkele pioniers zouden we misschien nog in het bos naar aardbeien lopen te zoeken.

Gedurende de tijd dat ik al aan het boek bezig ben komen er geregeld nieuwe ideeën op mijn pad. Mijn oomzegger en petekind Tom Haenen die nog niet zo lang geleden is afgestudeerd als grafisch tekenaar gaat ook iets leuks voor het boek doen. Tekstueel ga ik bijvoorbeeld uitleggen waarom de smaak van aardbeien zo verschillend is. Dat is een complex verhaal, maar Tom gaat daar een verhelderende tekening bij maken. Spannend!

Deze week zijn we ook begonnen aan de voorbereiding van een benefietdiner op de Aardbeienacademie. Voor studenten partymanagement van De Rooi Pannen in Breda is dat een afstudeeropdracht. Het goede doel is de Stichting Energy4All, waar ook 5% van de opbrengst van het boek naartoe gaat. Samen met mensen van deze stichting en de studenten gaat dat heel leuk worden. De datum is nog niet precies bekend, maar het zal ergens in mei gaan gebeuren.

'The business as usual' moet ook doorgaan. In het voorjaar zijn er van veel rassen weer aardbeiplanten beschikbaar. We zetten ze vooraf allemaal in een potje, zodat ze bij je thuis in een keer goed door kunnen groeien. Dan pluk je er dit jaar al volop de vruchten van. Samen met Willem & Drees gaan we de aardbeiplanten volgens een heel nieuw concept aanbieden. Vanaf eind maart zijn die in supermarkten te koop. Dankzij dat nieuwe concept hebben de planten meer kans op een succesvolle oogst. Bovendien ziet het er ook heel mooi uit en is het op die manier veel eenvoudiger om de planten ook een tweede oogstjaar te kunnen gunnen.

Ook alvast een boek reserveren?

Half oktober staat de publicatie van het nieuwe aardbeienboek gepland. Wil je verzekerd zijn van een of meerdere gesigneerde exemplaren van de eerste druk? Doe dan mee aan de crowdfunding vol keuzemogelijkheden. Je steunt daarmee ook het onderzoek naar energiestofwisselingsziekte bij kinderen. Het aardbeienboek wordt een luxe uitvoering van 320 pagina's dik, met veel sprekend beeldmateriaal in full colour. 

Met zomerkoninklijke groet,

Jan Robben