advertentie

zondag 9 februari 2014

Weekblog week 6 - 2014 ( 2 t/m 8 februari)


De haartjes op de bladstelen van een aardbeiplant hebben een functie. Je leest er straks over in het Aardbeienboek


Het was een mooie week om alle teksten voor het boek in wording nog eens bij te werken. Met al die nattigheid was het ook weinig aantrekkelijk om buiten iets gaan te doen. In september vorig jaar ben ik begonnen met schrijven en voor alle 320 pagina's is de bestemming nu bekend. Regelmatig lees ik alles nog eens door en dan heb ik altijd wel weer wat aanvulling. Steeds probeer ik het dan te lezen met de blik van iemand die heel wat minder van aardbeien weet dan ik zelf. Best vaak kom ik ook eens iemand tegen die me weer op een idee brengt. Zo krijgt het boek stilletjes aan meer vorm en wordt het steeds completer.

Eind volgende week ben ik enkele dagen op de beurs TuinIdee 2014 in Den Bosch. Het is nog helemaal geen planttijd, maar uiteraard ga ik daar alvast wat mensen warm maken voor de aardbeiplanten van de Aardbeienacademie. Natuurlijk gaat het aankomende aardbeienboek daar ook aandacht krijgen. Aangezien de ware tuinliefhebbers naar die beurs gaan is dat een mooie plek om een onderzoekje te doen. Het interesseert me zeer wat mensen beweegt om zelf aardbeien te telen en wat ze heel graag zouden willen weten over aardbeien. De leukste en de interessantste aardbeienvragen zullen aandacht krijgen in het boek.

In het boek komt ook veel aandacht voor smaak. Zoiets mag je van mij uiteraard verwachten. Vele rassen met hun eigenschappen komen aan bod. Maar er staat straks ook een hopelijk heldere uitleg met grafische weergave in zodat je snapt waarom aardbeien niet altijd hetzelfde smaken. Zelfs niet al komen ze van dezelfde plant. Helemaal mooi vind ik het dat we in juni samen met OP&P Product Research een sensorisch onderzoek gaan doen. Bij een sensorisch onderzoek wordt de brede zintuiglijke waarneming van mensen geregistreerd.  Met een aantal verschillende rassen aardbeien, een proefpanel van ouderen en een proefpanel met jongeren gaan we het verschil in smaakbeleving in kaart brengen. Is de smaakvoorkeur van ouderen hetzelfde als die van jongeren? En waren de rassen van vroeger lekkerder dan de moderne? We zullen het zien. Het resultaat van de test komt straks in het aardbeienboek.

Afgelopen week voelde ik me even thuis in een aardbeienmuseum, al was dat hier gewoon aan de keukentafel. Via een goede kennis kreeg ik een aantal zeer unieke verpakkingen van aardbeien in bruikleen. Het is een kleinverpakking van aardewerk zoals die honderden jaren geleden gebruikt werd. Op enkele verpakkingen stonden de initialen van de aardbeienteler. Van eentje wist ik met behulp van de bijgeleverde documentatie al heel snel een vermoedelijke nazaat op te sporen. Iemand die ik al zo'n vier jaar ken heeft dezelfde initialen en hij zit ook nog in de tuinbouw. Zijn familie woonde op de vindplaats van de verpakking. Eind van het jaar staat die verpakking in het boek, mét aardbeien erin. En zo is er elke week wel weer een verrassing.

Ook alvast een boek reserveren?

Half oktober staat de publicatie van het nieuwe aardbeienboek gepland. Wil je verzekerd zijn van een of meerdere gesigneerde exemplaren van de eerste druk? Doe dan mee aan de crowdfunding vol keuzemogelijkheden. Je steunt daarmee ook het onderzoek naar energiestofwisselingsziekte bij kinderen. Het aardbeienboek wordt een luxe uitvoering van 320 pagina's dik, met veel sprekend beeldmateriaal in full colour. Volg het maakproces van het aardbeienboek op Facebook

Met zomerkoninklijke groet,

Jan Robben


1 opmerking:

Vissers zei

Hallo Jan,

Leuk blog, heb je nog een update over de status van het aardbeien boek?

Groeten