advertentie

zondag 21 maart 2010

Weekblog week 11 - 2010 (14 t/m 20 maart)

Zoon Martijn is aan het cultivateren waar binnenkort geplant moet gaan worden. Zo droogt de grond sneller op

Er is weer een paartje torenvalken aangekomen. Nu maar hopen dat ze zin krijgen. Niet om voor de fotograaf te poseren in ieder geval


Het onkruid in de Honeoye hebben we in de paadjes gehakt. Dan is het tenminste vast tussen de planten weg.

Tussen de buien door hebben we de afgelopen week toch aardig wat kunnen doen in het aardbeienveld. Vooral met het mooie weer op donderdag was het helemaal geen straf om buiten te werken. Alle Lambada's, Honeoye's en Korona's zijn intussen helemaal met de hak aan de beurt geweest om het onkruid er ambachtelijk tussenuit te hakken. Voor degenen die het niet weten: een hak is een soort schoffel waarbij je met een trekkende beweging het onkruid er uit wipt. Met een schoffel maak je juist een duwende beweging. Van de ene krijg je een stijve nek en van de andere een lamme arm.
Al het onkruid hebben we in de paadjes gehakt, want met die buien tussendoor weigert het snel genoeg op te drogen en groeit het achter je rug anders weer aan. Bij sterk drogend weer komen dan de paadjes nog een keer aan de beurt.
Binnenkort zullen we ook weer aan het planten moeten want anders is de oogst half juni al klaar. En dat is niet de bedoeling, want we willen tot begin september doorgaan met de oogst. Waar de eerste planten moeten komen is de grond gisteren voor de eerste keer losgetrokken met een cultivator. Dan komt er lucht in de grond en droogt het wat sneller op.

Alle planten die buiten hebben overwinterd hebben deze week een behandeling gekregen tegen de schimmelziekte phytophthora fragariae. Met al dat water van de laatste tijd is er best wel risico dat phytophthora zijn kans grijpt. En als je daarmee opgezadeld zit kom je er ook niet meer van af. We zullen de komende weken ook vast nog wel een periode krijgen van nachtvorst en als ze dan al flink in de knop zitten of zelfs staan te bloeien dan moeten we tegen de vorst beregenen. Dus dan krijgen de planten nog meer water op hun kop dan ze lief is.

Ik zag dat de patrijzen, scholeksters en torenvalken ook weer van de partij zijn. Patrijzen zijn leuke vogels, die de hele dag een beetje door het veld dokkelen en hier en daar wat onkruidzaadjes pikken. Ze vliegen pas op als je er bijna over struikelt. Scholeksters zijn herrieschoppers maar daar hebben we verder geen last van en de torenvalken zijn weer met zijn tweeën. Dus vrijwel gegarandeerd weer uitvliegende jonge torenvalkjes in mei. Torenvalken vangen o.a. muizen en dat is wel handig.

Spannend is een nieuw product waar we mee bezig zijn, samen met TOP BV uit Wageningen en vier andere kleinfruit specialisten. Ik mag er nog weinig over vertellen, behalve dan dat het een uniek product wordt. Ik houd u natuurlijk op de hoogte en als we testpersonen nodig hebben dan mag u zich melden.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf

2 opmerkingen:

Gerrit Jan Groothedde zei

Die torenvalken zullen wellicht af en toe ook een lekker duifje lusten? Of ze toch in elk geval wat schrik aanjagen? Of niet?

Ik ben in elk geval begin juni weer terug in Nederland. Net op tijd voor lekkere aardbeien, vermoed ik zo.

Jan Robben zei

Nou Gerrit Jan, die torenvalken zijn schijtlijsters. Duiven zijn iets te lomp voor ze.