advertentie

zaterdag 3 april 2010

Weekblog week 13 - 2010 (28 maart t/m 3 april)

Onze aardbeienwinkel is weer open, elke dag van 10.00 tot 18.00 uur. Grote kans dat u mijn vrouw (links op de foto) aan de andere kant van de toonbank treft.


Dit zijn de Eves Delight plantjes, mooie plantjes maar met een ietsiepietsie teveel onkruid er gratis bijgekregen

Zoon Jeroen is de Eves Delight aan het planten. Een bamboestok met om de 38 cm een stukje tape geeft de plantafstand aan. Er gingen 500 planten in 1 rij

Op de schoffelmachine zitten om te sturen doe ik graag zelf.
Zoon Martijn stuurt de trekker


De week is weer omgevlogen. Het echte voorjaarsweer wil maar niet doorbreken. En dat hebben we nu toch onderhand wel nodig, willen onze vollegrondsaardbeien eind mei rijp zijn. Gisteren, op paaszaterdag zijn we toch al met de aardbeienverkoop begonnen. Veel mensen hebben nu al de behoefte om lekkere aardbeien te eten, terwijl het seizoen er toch echt nog niet is. De Lambada's uit de kas zijn overigens erg lekker, zeker als je ze vergelijkt met de Spaanse meukaardbeien die nu in de supermarkten voor een habbekrats worden aangeboden. Het zou jammer zijn als de echte aardbeienliefhebbers de kas-Lambada's zouden moeten ontberen en zich laten verleiden door die rommel uit Spanje. Maar echt, de allerlekkerste zijn er toch pas over een week of zes. Gewoon van buiten.
De Mara des Bois aardbeien zijn nu ook geplant. Dat is echt een heel afwijkende soort aardbeien. De smaak en het aroma doen denken aan bosaardbeien, maar ze zijn een stuk groter. Echt een ras voor de liefhebber. Nadeel van dit ras is dat we veel trossen weg moeten breken. We plukken dan de eerste 2 of 3 rijpe aardbeien van de tros en gooien alle groene die er dan nog aanhangen weg. Ze zouden toch veel te klein worden. Het is extra werk, maar dan heb je ook wat.
Bij de vroege Lambada, Honeoye en Korona beginnen de bloemknoppen nu naar boven te komen. De plastic folie ligt er nog steeds bovenop, want met de minste zonnestraaltjes wordt het dan toch al lekker warm eronder. We hebben wel eens jaren gehad dat de eerste bloemen er al begin april al in zaten, maar daar zijn we ook niet blij mee. De nachtvorsten liggen op de loer en als je dan even niet oplet is het gebeurd met de Lambada's en andere. Tegen nachtvorst kunnen we dan 's nachts beregenen, maar het zou de eerste keer niet zijn dat we door nachtvorst verrast worden en 's morgens zwarte bloemetjes aantreffen. Het kan soms aan de ene kant van het veld vriezen en aan de andere kant niet. Slapeloze nachten zijn het dan en vaak een week aan een stuk.
Tussen de planten die we vorige week gezet hebben zijn we eergisteren met de schoffelmachine doorheen geraust. Daarmee komt de grond er een stuk vlakker bijliggen en blijft het stro wat er nog tussen moet straks ook goed liggen. Voor de onkruidbestrijding is een vlakke grond ook beter. Onkruid kan echt een ramp zijn. De aardbeien zijn moeilijker te vinden en het gewas droogt slecht op waardoor er meer kans is op rotte aardbeien. En die hebben we niet nodig.
Gisteren hebben we de Eves Delight plantjes in de grond gestopt. Dat is een nieuw ras wat uit smaakproeven als erg lekker naar voren komt, mits rijp geplukt, maar dat geldt voor alle rassen wel. Het planten was echt ambachtelijk werk. We kregen de plantjes aangeleverd in kleine kluitjes en omdat we het onkruid er al gratis bijgekregen hadden konden we niet anders dan ze gewoon een voor een met de hand planten. Ik heb zelf ook mee op mijn knieën gelegen en merk dan wel dat ik geen 18 meer ben. De hele avond het gevoel gehad alsof mijn knieën de verkeerde kant uit scharnierden. Maar ja, je moet er wat voor over hebben hè?
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.












Geen opmerkingen: