advertentie

zondag 18 april 2010

Weekblog week 15 - 2010 (11 t/m 17 april)

De eerste aardbeibloemetjes staan open. Deze zijn van de Honeoye, ons vroegste ras. De strijd om de monarchie tussen de nachtvorst en het zomerkoninkje breekt weer los.
Zo staan de Korona aardbeien er op dit moment bij onder de plastic folie. Ik schat dat er meer dan 100 aardbeien aan 1 Korona plant zullen komen.

Hier ben ik de langzaam vrijkomende meststof Fieldcote aan het inrijden, op ongeveer 5 cm in de grond en precies waar de rijen met aardbeiplanten komen te staan.

Biodiversiteitsonderzoekers aan de gang op ons bedrijf vanwege een in heel Europa uit te voeren project. Deze week waren de regenwormen en andere bodembeesten aan de beurt. Geen idee wat ze gevangen hebben

De strijd om de monarchie is weer losgebroken tussen de nachtvorst en het zomerkoninkje. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel zodra de eerste aardbeibloemetjes zich laten zien. De nachtvorst is een schijterd, want in het pikkedonker doet ie echt niks. Nee, pas tegen dat het weer licht wordt en met sterren en liefst een volle maan aan de hemel dan durft ie wel. Maar we helpen het zomerkoninkje er wel weer doorheen. Zodra het gaat vriezen start de beregeningsinstallatie en die zorgt ervoor dat er genoeg water over de planten gesproeid wordt om de bloemetjes en knoppen te behoeden voor bevriezen. Het beregenen gebeurt dan, zoals we dat noemen, cyclisch. Het veld is dan onderverdeeld in 3 stukken die telkens 2 minuten beregend worden en dan weer 4 minuten niet. Dat proces herhaalt zich totdat het ijs vanzelf weer van de planten afvalt.
Wanneer een aardbeienbloemetje bevriest kan dit geen aardbei meer worden en sterft hij af. Soms bevriezen bloemen maar voor een gedeelte, met als resultaat een misvormde aardbei. Even een lesje natuurkunde tussendoor. Om iets te laten bevriezen is energie nodig, denk maar aan de diepvriezer die energie uit het stopcontact omzet in koude lucht. Wanneer niet wordt beregend bij nachtvorst, zal de plant de energie uit de aardbeienbloem gebruiken om zich te weren tegen de lage temperatuur. Deze energie is echter maar in beperkte mate aanwezig en zodra die op is zal het bloemetje dus bevriezen. Door grondwater over de planten heen te sproeien, met een temperatuur van 11 graden wordt continu verse energie aangevoerd waardoor de bloem ongeschonden de strijd kan doorstaan.

Ook deze week hebben we weer een flink stuk aardbeien geplant, weer Darselect die straks onder de merknaam Gijs in de PLUS supermarkt te koop zal zijn. Daarnaast is er een klein stukje Elianny de grond ingegaan. Dat is echt een superlekkere maar een beetje kwetsbare aardbei, die we vooral hier vanaf de boerderijwinkel verkopen. Voor het planten hebben we de grond bemest met Fieldcote, een met hars gecoate meststof die langzaam beschikbaar komt voor de plant. Bij warm weer, als de planten ook meer nodig hebben is er automatisch iets meer beschikbaar en als het koud is blijft ie lekker rustig. Bij veel regen spoelt er ook nauwelijks meststof weg, dus we kunnen met een kleine hoeveelheid toe.
Gisteren zag ik bij vrienden flink wat luis in de Lambada aardbeien in hun stadstuin. Thuis toch voor de zekerheid ook even gekeken, maar er is hier nog geen luis te bekennen. De afgelopen jaren is hier toch een aardig evenwicht in insecten ontstaan zou je zeggen. Lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen zijn liefhebbers van luizen en die zorgen er denk ik voor dat we hier minder problemen met luis hebben dan in een stadstuintje tussen de stoeptegels waar natuurlijke vijanden de aard blijkbaar niet hebben.
O ja, sinds deze week hebben we verkoopinformatie op onze website http://www.aardbeien.net/ gezet. Openingstijden en verkoopadressen zijn daar vanaf nu te vinden.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.


Geen opmerkingen: