advertentie

zondag 2 mei 2010

Weekblog week 17 - 2010 (25 april t/m 1 mei)

28 leerlingen van VMBO school De Kempenhorst waren op bezoek om iets te leren over aardbeien. Ze stelden in ieder geval goeie vragen, zoals: waarom zijn aardbeien niet groter en waarom zitten die pitjes erop?Na een week schoffelen zag het er zo uit tussen de Lambada's

De loonwerker in de trekker en ik er bovenop om de touwtjes door te snijden en ze op te rollen

Met de gaffel het stro nalopen voor de finishing touch

Ook even wat drinken natuurlijk. Werken in het stro maakt dorstige kelen.

En dan is dat karwei ook weer klaar. Nog ruim 3 weken tot de oogst


Biodiversiteit is mooi, maar je kunt er ook veel werk mee hebben. Bijna de hele week geschoffeld om het onkruid tussen de vroege aardbeien te verwijderen. Onder de plastic folie heeft het de laatste weken nog welig getierd. Regelmatig een bui en dan een paar warme dagen erbij laten het wel groeien. Gelukkig zijn de aardbeien zelf ook meegegroeid en wel zodanig dat ze nu flink in bloei staan. De eerste bloemetjes zijn zelfs alweer uitgebloeid. Met een beetje mooi weer verwacht ik de eerste aardbeien van de koude grond zo rond Pinksteren dit jaar (23 mei). Het moment dat de eerste bloemen zijn uitgebloeid is ook het moment dat er stro tussen de planten moet. De bloembodems van uitgebloeide bloemetjes zwellen steeds verder op en beginnen op die manier steeds meer op een aardbei te lijken. Daarmee worden ze zwaarder en door het gewicht gaan de bloemstelen doorbuigen richting de grond, totdat ze helemaal op de grond liggen. Vandaar de naam aardbei.

Om te voorkomen dat de aardbeien helemaal op de grond komen te liggen strooien we er tarwestro tussen. Dat houdt de aardbeien schoon en dat is wel zo fijn als u ze op uw bordje geschoven krijgt. Misschien hebben we het wel van de Engelsen geleerd, die noemen de aardbeien immers strawberries. De plukkers vinden al dat stro ook best fijn, zeker bij regenachtig weer. Alles blijft schoon en voor de knieën is het ook iets gezelliger.

Zaterdag is het stro in de Lambada's, Korona's en Honeoye's gegaan. Ongeveer 12.000 kilo in de omgeving van De Biesbosch gegroeid tarwestro per hectare gaat erin. Voor het verspreiden van het stro huren we een loonwerker in die daar een speciale machine voor heeft. Het enige wat we dan zelf moeten doen is de touwtjes doorsnijden en oprollen van de ruim 400 kilo wegende balen stro. Daarna nog even met de hooivork (gaffel) het stro nog iets beter verdelen en van de planten verwijderen. Gaffelen noemen ze dat bij ons, vakjargon dat hier een keer bedacht is door een stagiaire. Een buitje eroverheen en het is alweer klaar. Nou ja klaar..., de duiven zitten er al weer in. Duiven pikken de bij het dorsen overgebleven tarwekorrels er tussenuit en zijn in staat om al ons werk binnen een dag weer overhoop te zetten. Het heeft ook een klein voordeeltje, want die graankorrels kunnen ook weer snel uitgroeien tot flinke tarweplanten en de aardbeien beconcurreren, dus al wat weg is is weg. Meestal moeten we alles dus nog een keer nalopen met de gaffel. Och ja, het houdt ons van de straat af.

Als het stro er eenmaal tussen ligt zijn we nog meer beducht voor nachtvorst. De warmte die kale grond normaliter 's nachts uitstraalt wordt door het stro tegengehouden. Net boven het stro is het bij heldere nachten dan ook 2 graden kouder dan wanneer er geen stro zou liggen. Zijn de autoruiten net niet bevroren, dan kunnen de aardbeibloemetjes toch een flinke optater hebben gekregen. Het zal de eerste keer niet zijn.....

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf !
2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Jan, toch maar eens je blog gelezen en de foto's bekeken. Ik zal je blog vernoemen in de Uitstraling, want een man die zoveel moeite doet om zijn aardbeien te promoten verdient reacties uit zijn naaste omgeving.

Groetjes, Franc!s

Unknown zei

Hoi Jan, toch maar eens je blog gelezen en de foto's bekeken. Ik zal je blog vernoemen in de Uitstraling, want een man die zoveel moeite doet om zijn aardbeien te promoten verdient reacties uit zijn naaste omgeving.

Groetjes, Franc!s