advertentie

zondag 20 juni 2010

Weekblog week 24 - 2010 (13 t/m 19 juni)

Onze Darselect aardbeien, verkleed als de allereerste GIJS aardbeien van dit seizoen bestemd voor PLUS supermarkten.
En zo hingen de Darselect aardbeien vanmorgen te pronken aan de plant. Juweeltjes zijn het, ook om te plukken want je hebt in no time een kist vol.

5 Poolse dames hebben de eerste joekels van de Darselect geplukt. Ze zijn er al behoorlijk handig in. Zo'n eerste pluk is nog wel meters maken. Pakweg 2 kisten op 100 meter.

De tientallen duiven hebben grotendeels plaatsgemaakt voor honderden kauwen. Als ze overvliegen wordt de zon vaak wel even getemperd.En hier stonden de Lambada's. Alles wat er over van gebleven is, is nu voor de regenwormen en ander bodemleven


Het is gebeurd met de Lambada's. Meeldauw heeft een vroegtijdig einde gemaakt aan de oogst. Na het benauwde weer van vorige week hebben we deze week veel afwisseling gehad. Koude nachten en een schrale wind overdag zijn ideaal voor meeldauw om zich te manifesteren tot een irritante aardbeienkwaal. Lambada is wel de gevoeligste onder de aardbeien, met name de vruchten zijn een makkelijke prooi voor deze schimmel. Het lijkt op een laagje poedersuiker, het ziet er dus niet uit, maar ook de aardbeiensmaak wordt er niet beter op. Ruimen dus met die handel.
.
De Darselect aardbeien zijn inmiddels aan het rijpen geslagen en dat zijn echt prachtige joekels van aardbeien. De smaak is bovendien bijzonder goed. Er zijn hier klanten die er de bijnaam "limonade-aardbei" aan gegeven hebben. Nou, dat zegt genoeg denk ik over de smaak. Hier en daar begint er in de Elianny ook een blosje te verschijnen. Dat is echt een surprise-aardbei. Persoonlijk vind ik die nog veel lekkerder dan een Lambada. Kom het zelf maar eens proberen en dan zult u het vast met mij eens zijn.
.
De massale aanval van duiven op onze aardbeien lijkt een beetje een halt te zijn toegeroepen. Enerzijds zijn de afgelopen week jagers actief geweest. Die eten dit weekend waarschijnlijk duivensoep. Anderzijds hebben de duiven concurrentie gekregen van kauwen. Met honderden tegelijk duiken ze tussen de aardbeien, maar vooralsnog hebben ze meer belangstelling voor de graankorrels tussen het stro dan voor de aardbeien zelf. Af en toe pikken ze wel eens in een aardbei. Afijn, die kauwtjes moeten natuurlijk ook wat te drinken hebben bij de tarwekorreltjes. Jammer dat één hapje uit zo'n joekel van een Darselect de hele aardbei waardeloos maakt.
.
Vanaf deze week zijn onze aardbeien te verkrijgen bij vele PLUS supermarkten door het hele land en bij Marqt in Amsterdam en Haarlem. Geniet ervan! En liggen ze niet in uw PLUS supermarkt, vraag er naar of desnoods, zeur er dan over tot ze er wel zijn!
.
Wilt u nog wat inspiratie om iets lekkers te maken met onze aardbeien? Kijk dan eens naar deze heerlijke gerechtjes van @eetschrijver http://tinyurl.com/32aa4my
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.


2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Jan,

Je schrijft over Eves Delight en een ander ras zonder naam. Heb je Malling Pearl er ook bij? Zo ja, wat zijn je ervaringen?
groeten,
Paul Ringelberg

Unknown zei

Hoi Jan,
Malling Pearl ook al geprobeerd?

groeten,
Paul Ringelberg