advertentie

zondag 27 juni 2010

Weekblog week 25 - 2010 (20 t/m 26 juni)

Onze aardbeienwinkel wordt nu gerund door vrijwillgers van de Lionsclub Best-Oirschot waarvan ik zelf ook lid ben. Waarvoor heel veel dank. Op de foto is Veronique Zeeman in actie


In de Darselect treffen we met enige regelmaat dit soort exemplaren aan. Deze woog 110 gram!

Eve's Delight begint van kleur te verschieten. Over enkele weken komen die pas echt op gang.

Dit zijn de dames die de aardbeien plukken. Er moet natuurlijk ook koffie gedronken en gerookt worden. Roken mogen ze niet tijdens het plukken. Gelukkig hoef ik niet mee te roken.

En dit zijn dan de eerste Elianny's. U moet ze gewoon eens proeven. Zóó lekker zoet en fruitig.

De hitte slaat hard toe sinds enkele dagen. We beginnen nu 's morgens om 6 uur met de oogst want dan zijn de aardbeien nog lekker stevig en rollen ze makkelijk van de plant af. Voor degenen die ze plukken is het 's middags nu om af te pikken, dus dan proberen we zoveel mogelijk binnenwerk te doen. De geplukte aardbeien moeten immers nog verzendklaar gemaakt worden en de kistjes voor de volgende dag kunnen dan ook klaargezet worden. Ik sta er elke dag weer van te kijken hoe goed die aardbeien ondanks de hoge temperatuur uit blijven groeien. Ze krijgen flink water natuurlijk, maar toch, ga maar eens de hele dag in die zon liggen te bakken.
.
De Elianny is inmiddels al weer 2 keer geplukt. Wat een prachtige en vooral ook lekkere aardbeien zijn dat. Persoonlijk vind ik die nog lekkerder dan de Lambada. Elianny is niet alleen maar lekker zoet, maar heeft ook een fris zuurtje. Daardoor smaakt hij een stukje fruitiger dan een Lambada. Maar smaken verschillen natuurlijk. Elianny is ook een stukje kwetsbaarder dan Darselect, dus om lang te bewaren is ie iets minder, maar lekkere aardbeien horen eigenlijk niet bewaard te worden.
.
Elianny is op ons bedrijf in de plaats gekomen van Polka. Enkele mensen missen de Polka heb ik begrepen, maar voor ons was dat ras niet rendabel te telen. Degenen die hem ooit geproefd hebben weten dat Polka heel lekker is. Maar Polka heeft zijn uiterlijk niet mee en als je hem via winkels wil verkopen dan horen ze er ook een beetje knap uit te zien. Zelfs in onze boerderijwinkel lieten mensen de Polka vaak staan. Polka is goed voor het museum of nog steeds uitstekend voor in de jam. De dofrode tot paarse kleur verleidt echter weinig mensen om hem vers te kopen. Jammer, maar we hebben daarom besloten om hem in te ruilen voor Elianny.
Gewoon even proeven die Elianny, echt lekker!
.
Deze week kreeg ik ook de vraag waarom we geen rasnamen vermeld hebben op onze doosjes. Ja, eerlijk, ik denk daar wel serieus over na, maar zoek nog naar een praktische oplossing die niet tot nauwelijks kostprijsverhogend werkt. Hebt u tips hoe we dat dan zouden kunnen doen, dan houd ik me aanbevolen. Overigens, via twitter en deze blog wordt u voortdurend op de hoogte gehouden over wat we oogsten en voor welke grote klanten.
.
Het laatste perceel is afgelopen woensdag van een laagje stro voorzien. De Eve's Delight, de Mara des Bois en het nieuwe ras wat nog geen naam heeft waren aan de beurt. Eerst zijn de aanwezige uitlopers nog van de planten af gesneden. Die kosten de planten extra energie die ze beter in de vruchten kunnen stoppen.
.
O ja, a.s. zondag 4 juli is er een #strawberrymob, ergens in Amsterdam. Via twitter en Facebook http://tinyurl.com/22kra5a wordt u op de hoogte gehouden. Kom ook naar Amsterdam. Ik ben er ook, want onze aardbeien spelen een hoofdrol. Het gaat er die dag niet om zoveel mogelijk aardbeien te verkopen, maar om een beweging in gang te zetten. Als consument heeft u veel meer mogelijkheden dan u wellicht denkt om uw invloed aan te wenden om beter en lekkerder eten in de supermarkten te kunnen kopen. Met de #strawberrymob willen we daar een aanzet toe gaan geven. Het wordt leuk!
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.

3 opmerkingen:

Harold van Garderen zei

Jan,

Je zou alle soorten die je kweekt op de verpakking kunnen zetten zodat mensen zelf kunnen zien welke "vorm" en "soort" ze te pakken hebben. Een stukje uitleg "hoe herken ik ...." helpt natuurlijk ook. Dat zou op de achterkant van de wikkel kunnen, met aan de voorkant een verwijzing naar die achterkant.

Anoniem zei

Of je kunt op het doosje een rijtje rassen zetten met een radio button / check boxje ervoor. En dan voordat je de doosjes gaat vullen leg je het benodigde aantal kartonnetjes op elkaar onder een boormachine en boor je een gaatje door het keuzerondje van de aardbei die je aan 't verpakken bent. Gaat sneller dan een viltstift gebruiken.

Anoniem zei

Pssst, vanaf maandag 26 juli, bij de Lidl voor €69.99, een tafelboormachine. Moest meteen aan jou denken. :-)