advertentie

zondag 15 augustus 2010

Weekblog week 32 - 2010 (8 t/m 14 augustus)

Eves Delight heeft een heel aparte manier om zijn trossen te presenteren. Recht omhoog dus, zodat de zon, regen, wind, hagel en vogels er aan alle kanten goed bij kunnen.


De Mara des Bois smaakt verrukkelijk als de zon goed schijnt. Deze was in ieder geval mierenzoet en ik waande me even kabouter Stoppelbaard tussen de bosaardbeien

De eerste 2 aardbeien van deze tros worden nog wel van redelijk formaat. De rest blijven kleintjes. Een typische eigenschap van Mara des Bois.

De eind juli gestekte aardbeiplantjes hebben al uitlopers. De komende weken moeten die dingen er weer allemaal afgehaald worden, zodat de plant al zijn energie kan steken in zichzelf.

Nou, vind er maar eens wat van! Wees gerust kritisch en laat uw mening weten. 100% vers fruit, geen suiker of ander conserveringsmiddel toegevoegd. Niet verhit, dus alle voedingswaarde is behouden. Houdbaar gemaakt d.m.v. pascalisatieHèhè, het begint eindelijk weer wat te worden met de pluk. Na de hittegolf zijn we in een dip terechtgekomen. Tijdens de hitte hadden de doordragende aardbeirassen weinig zin om nieuwe bloemen te maken. Vanzelfsprekend komen er dan ook een tijdje weinig aardbeien. Et voila, zo krijg je dan een dip in de oogst. Het zijn nog steeds geen echt grote hoeveelheden, maar de laatste weken heeft het allemaal nogal gebloeid, dus het kan nog goed komen. Moet wel het weer een beetje meewerken, want inmiddels zijn de dagen al korter aan het worden en de nachten frisser.
.
Frisse nachten en mooie zonnige dagen leveren wel heel mooie en smakelijke vruchten op. Vooral de Eves Delight is nu een stuk mooier dan enkele weken geleden. Toen waren ze nogal zaderig, de pitjes lagen er vrij prominent bovenop en dat voelde een beetje aan als schuurpapier. De smaak was er niet minder om trouwens. Nu zijn ze mooi en ook nog eens heel lekker. De Poolse dames plukken ze dagelijks nog steeds met plezier.
.
De Mara des Bois is nu volop in de productie. We hebben er maar een paar rijen van staan want het is nogal een arbeidsintensief ding om te plukken. De vruchten zijn relatief klein. Er is wel een manier om wat grotere vruchten te kunnen plukken van de Mara. Als we alleen de eerste 2 tot 3 vruchten van elke tros rijp laten worden en dan de rest van de tros afplukken en weggooien, zullen de geplukte vruchten groter zijn. De eerste vruchten van een tros zijn altijd de grootste. Door de grote hoeveelheid bloemen die de Mara produceert hangen er simpelweg teveel stuks aan, die de plant onmogelijk allemaal groot kan brengen. Maar trossen plukken is ook veel extra werk. We hebben er dit jaar voor gekozen om ze maar wat kleiner te oogsten. Ze zijn trouwens vooral erg zoet als de zon schijnt.
.
Behalve dat onze aardbeien lekker zijn, zijn ze ook goed om te eten voor mensen die bijvoorbeeld de neiging hebben last te krijgen van overgewicht. Aardbeien hebben in tegenstelling tot bijvoorbeeld appels en druiven een lage glycemische waarde, las ik afgelopen week in de krant. Dat betekent dat de suikers die in de vruchten zitten maar langzaam worden opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor zou je minder snel een hongergevoel krijgen. Het is maar dat u het weet.
.
Ons allernieuwste product 'Volsmaakt' dat we samen met 4 andere kleinfruitkwekers en TOP bv in Wageningen ontwikkelen begint al een beetje vorm te krijgen. Op het Real Food Festival in Den Bosch van 17 t/m 19 september willen we het laten testen en meningen van proevers verzamelen. Ook de verpakking en dergelijke zijn daarbij voor ons belangrijk. Dus als u een van de eerste wil zijn om het nieuwe fruitproduct, met 'niks d'r in en niks d'r uit' wil proeven en beoordelen, dan weet u waar u moet zijn.
.
De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of we niet duidelijk kunnen maken welk ras er in de doosjes zit dat gepresenteerd wordt in de diverse winkels. We hebben nu wel een simpel idee hoe dat zou kunnen, maar dat kan nog niet op korte termijn. Als tussenoplossing hebben we alvast voor Marqt in elke kist een kaartje met de rasnaam geplaatst. Uit reacties van klanten zijn we er inmiddels wel achtergekomen dat dit de oplossing ook niet is. In de winkel wordt alles nog steeds door elkaar gehusseld en denk je met Mara des Bois thuis te komen, terwijl je Florin hebt meegenomen. Overigens liet de betreffende dame weten dat de Florin ook prima smaakte. En zo is het ook.
.
De gestekte aardbeienplanten beginnen nu al uitlopers te maken. Dat doen ze tot zo'n beetje half september, als de bloemknopaanleg volop aan de gang is. Dat wist u zeker niet hè? Dat de bloemknoppen die volgend jaar pas uit de planten komen, al in september en oktober worden aangelegd en rustig blijven zitten wachten tot de winter voorbij is. Tot het moment dat de bloemaanleg de uitlopervorming overneemt, is het onze taak die uitlopers allemaal te verwijderen. Gelukkig hebben we daar een machientje voor waarmee we rijtje voor rijtje af kunnen lopen. Krom staan hoeft dan gelukkig niet.
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.Geen opmerkingen: