advertentie

zondag 15 mei 2011

Weekblog week 19 - 2011 (8 t/m 14 mei)

Ongeveer 7 weken na het planten hangen de vroegste trossen er nu zo bij.
De planten voor Biet & Boon groeien als kool. Met bijna rijpe vruchten eraan gaan ze richting restaurants e.d. Onze nieuwe manier van telen. De planten staan op veensubstraat en het ziet eruit als vollegrond. Komende week moet er stro tussen.

Deze aardbei lijkt wel heel erg op een framboos. Ik heb hem afgelopen week ontdekt. Zou het een succes worden?




Zo zag de stand van de Aardbeienacademie eruit bij Intratuin in Zoetermeer








Een hele zaterdag ben ik bij Intratuin in Zoetermeer geweest. Behalve dat ik er mijn Aardbeienacademie stond aan te prijzen en ondertussen aardbeiplanten mee verkocht heb ik me ook verwonderd. Het viel me op dat er zoveel mensen weer belangstelling hebben om zelf wat groente- en fruitplanten in de tuin te zetten. Vooral mensen met kinderen waren enthousiast bezig om een paprikaplantje met al vier halfwas vruchten of een bijna rijpe tros tomaten te scoren. Koolplantjes, nee zelfs rode bietjes en net gekiemde stamslaboontjes gingen vlot van de hand. Ik twitterde er gisteren over en direct kreeg ik een reactie van een paprikateler. Die zou liever zien dat mensen gewoon vers én kwaliteit kopen. Daar zou iedereen beter mee af zijn, alsof het doe-het-zelven een bedreiging zou vormen voor de professionele tuinder. Juist niet denk ik!


De behoefte aan groenten en fruit is bij de mensen die plantjes kopen bij een tuincentrum natuurlijk vele malen groter. Het is maar peanuts wat ze zelf zullen oogsten. Maar de toenemende belangstelling voor eigen groente- en fruitteelt is voor mij een teken dat mensen weer meer affiniteit hebben bij hun eten. En dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen die affiniteit ook ontwikkelen, sterker nog dan ze zelf misschien hebben. Het bewustzijn voor het belang van goed eten is groeiende. Dus, laat die mensen lekker hun plantjes kopen. Ik ben er vrij zeker van dat deze mensen met hun eigen teeltervaring ook met meer respect naar het werk van de tuinder kijken en snappen dat eten niet vanzelf op je bord komt.


Afgelopen week hebben we onze nieuwe manier van telen eindelijk een beetje vorm gegeven. Het is teelt op substraat, maar het komt er uit te zien als teelt in de vollegrond. Een beetje spannend of het allemaal lukt zoals ik wil is het nog wel en het aanleggen was meer werk dan ik gedacht had. Maar de planten staan er behoorlijk goed bij is mijn idee. Komende week gaan we het stro tussen de planten doen ter bescherming van de vruchten.


De planten van het ras Elianny, voor Biet & Boon staan inmiddels heerlijk te groeien. Zodra de eerste aardbeien beginnen te kleuren worden de planten bij bijvoorbeeld restaurants neergezet, waar de aardbeien er dan vers van af geplukt kunnen worden. De verwachting is dat ze rond 10 juni zo ver zijn. Biet & Boon regelt de distributie en de verkoop van deze planten, dus als u interesse heeft mag u dat via hun website even laten weten.


Enkele weken geleden melde ik dat onze torenvalkenkast vernield was. Via twitter melde zich @jurgeneijz die zijn leerlingen er wel mee aan de gang wilde zetten om een nieuwe kast te maken. Afgelopen week hebben ze de kastonderdelen zorgvuldig gezaagd en in elkaar getimmerd. Komende week ga ik hem op de school in Woerden ophalen en uiteraard trakteer ik de hele klas dan op lekkere aardbeien. Zodra de paal weer in oude glorie is hersteld zal ik de kast er weer aan bevestigen en kunnen de torenvalken alvast weer uitkijken naar hun toekomstige nestje.




Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan


P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!








2 opmerkingen:

Edith zei

Hoi Jan, kan je eens wat meer vertellen over de keuze om over te stappen op substraat? Of heb je dat al eerder opgeschreven en heb ik dat gemist?
groeten,
Edith

Jan Robben zei

Hoi Edith, zoals je wellicht weet heb ik het grootste deel van mijn grond verkocht. Op het overgebleven stuk grond teelden we plantmateriaal op substraat. Op dit stuk hebben we nu al 25 jaar achtereen aardbeien geteeld en het risico om in die grond te gaan te telen is té groot. Grote kans op ziektes. De structuur van de grond is ook niet 1-2-3 weer geschikt te maken voor aardbeienteelt. Dus de enige mogelijkheid is teelt op substraat. Of geen aardbeien meer telen, dat had ook gekund. Maar komende zomer zul je merken dat de aardbeien er niet minder om zullen smaken.