advertentie

zondag 5 juni 2011

Weekblog week 22 - 2011 (29 mei t/m 4 juni)

Lènneke laat het zich goed smaken tijdens het gildenfeest in Oirschot, afgelopen zondag.


Jan en Bea in de promotiewagen van Land van Oirschot, tijdens het gildenfeest, met aardbeien en slagroom. Gildenbroeders houden vooral van bier en friet hebben we gemerkt.


De potten met aardbeienplanten worden op hun plaats gezet. het was een mooi karweitje voor Hemelvaartsdag.


Bij Smaakvol Arnhem was de stand van ROC Rijn IJssel helemaal in aardbeiensfeer, aangekleed met aardbein en aardbeiplanten van mij. Ook alle hapjes waren met onze aardbeien bereid, van zoet tot hartig.

Van Volsmaakt knijpfruit zijn aardbeien en frambozen de eerste twee smaken die op de markt komen. Bramen, kersen en blauwe bessen volgen snel.
Tsja, dit is toch wel de week geweest van de heisa over de EHEC bacterie. Niet dat ik er als aardbeienteler al direct mee geconfronteerd ben, maar ik heb verschillende collega's gesproken die er wel behoorlijk mee in hun maag zitten. Er is veel angst gezaaid door politieke eigenhachjesredders, met sommige media als twijfelzaaier in hun kielzog. Opportunisten, zoals de Russen zagen er weer een goed argument in om de grenzen dicht te gooien voor, welja, alle Europese groenten, terwijl de onschuld van de verdachte komkommers al vast stond. Wellicht bereiden de Russen zich alvast voor op de volledige instorting van het financiële stelsel en een dreigend voedseltekort. En inderdaad, dan doen ze er goed aan om de zelfvoorzienendheid van het eigen land maar vast wat veiliger te stellen.


Tegen politieke spelletjes is weinig in te brengen, maar misschien kunnen we toch proberen te voorkomen dat politiek de gelegenheid krijgt om met schijnargumenten de markt naar de filistijnen te helpen. Door de producten goed herkenbaar maken en niet langer die merkloze brij te laten zijn, kun je in ieder geval snel het kaf van het koren scheiden als er twijfel is. Een andere weg ernaast is om ervoor te zorgen dat je als producent niet voor één gat te vangen bent. Op Foodlog is bijvoorbeeld het idee ontstaan om een komkommersap te gaan maken en op de markt te brengen. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan aflopen. Ongetwijfeld gaat deze affaire ook heel leuke nieuwe initiatieven opleveren, maar als je er als teler nu mee zit, dan is dat een regelrecht drama.


Met Volsmaakt knijpfruit zijn we vorig jaar ook een innovatieve weg ingeslagen. Ik heb er al veel over gerept en geroerd, maar nu is het dan ook eindelijk beschikbaar voor de businessklanten. Waar het dan straks allemaal te koop is dat moeten we even afwachten maar ik hou u ervan op de hoogte natuurlijk. Mochten businessklanten al interesse hebben, dan kunnen zij zich vanaf nu melden bij mij.


Afgelopen week hebben we weer een nieuw veld met verschillende rassen aardbeiplanten aangelegd, waar deze zomer nog van geoogst kan worden. De oogst van het eerste veld is inmiddels begonnen en via onze boerderijwinkel zijn de aardbeien te koop. Het eerste vrachtje aardbeien voor Van Vessem & Le Patichou banketbakkers is inmiddels ook al op de gebakjes en vlaaien beland.


De optredens op de Gildenmanifestatie in Oirschot, bij Smaakvol Arnhem en bij het Strawberry Earth Film festival maakten de week in ieder geval bijzonder afwisselend. Met veel ups en downs, dat ook.


Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,


Groeten van Jan


P.S. reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!Geen opmerkingen: