advertentie

maandag 12 juli 2010

Weekblog week 27 - 2010 (4 t/m 10 juli)

Zondagmorgen bij het Capitool in 's-Graveland met Andrea en Menno van Vara programma Vroege Vogels aan de aardbeien. Andrea heeft lekker zitten knoeien.


Enkele pittige onweersbuien maakten de boel even nat, aardbeien spetterden onder het zand, maar de gewenste afkoeling bleef uit.

Zonnebrandvlekken op een Darselect aardbei. De hitte zorgde hier en daar voor blaren op de aardbeien, die na afkoelen droge bruine vlekken opleverden.De eerste aardbeien van Eve's Delight zijn een beetje zaderig, maar ontiegelijk zoet

Leuke kaart van een aardige aardbeienkoper uit Amsterdam.


Zoals elke dag de laatste tijd moest ik zondag 4 juli ook weer vroeg uit de veren. Vanwege de #strawberrymob op het Museumplein in Amsterdam mocht ik optreden in het Vara radioprogramma Vroege Vogels. De presentatoren Andrea en Menno hebben nu eveneens kunnen ervaren dat de ene aardbei de andere niet is. En dat je met de sappige Elianny op moet passen geen aardbeienvlekken op je broek te krijgen.
.
In het radioprogramma kreeg ik, samen met Sandra van Kampen van mede-organisator Urgenda de kans om uit leggen waar de #strawberrymob voor bedoeld was. We zijn als telers in staat om heel smakelijke en goeie producten te kweken, maar om ze ook bij het grote publiek, via supermarkten, op de keukentafel te laten belanden is nog niet zo eenvoudig. Als consumenten echter samen een vuist maken dan kunnen ze het inkoopbeleid van supermarkten beïnvloeden. Dat zal stapje voor stapje gaan, maar uiteindelijk komen producten zoals u ze in de supermarkt zou willen kopen, ook in het supermarktschap terecht. Blijven vragen en desnoods zeuren, dat helpt!
.
Na afloop van de zeer geslaagde #strawberrymob ben ik samen met Linda Vermaat van eveneens mede-organisator Youth Food Movement naar Hilversum gereden voor alweer een radioprogramma. Dit keer was het programma ATLAS van Llink dat ons graag wilde interviewen. Uiteraard zijn er tijdens die uitzending ook lekkere aardbeien opgepeuzeld.
.
De rest van de week was het weer snel met beide benen op de grond komen en hard bikkelen. Door de hitte rijpten de aardbeien zo snel dat het haast niet bij te benen was. Gelukkig had de 'mob' al behoorlijk effect, met name in Amsterdam en Haarlem en waren de aardbeien bij Marqt niet aan te slepen. Mooi dat bedrijven als PLUS en Marqt hun nek hiervoor ook uit durven steken.
.
Komende weken zal het wat rustiger worden met de oogst verwacht ik. Door de warmte is het rijpen heel snel gegaan en dan is er ineens het moment dat de planten zijn leeggeplukt. Nieuwe velden staan al in de startblokken, maar gek genoeg schieten die nog niet echt op. Om te groeien was het toch iets te heet. De planten hebben bij te hoge temperatuur al genoeg aan zichzelf om overeind te blijven. Laat staan dat ze nog genoeg energie over hebben om te groeien. Bovendien zijn het doordragende planten en die moeten voortdurend nieuwe bloemen aanleggen. De hitte remt dat behoorlijk af, dus een 'gat' in de productie is niet te vermijden. De eerste vruchten van Eve's Delight zijn inmiddels geoogst. Ze waren wel behoorlijk 'zaderig', zo heet dat als de pitjes er nogal prominent bovenop liggen. De aardbei voelt dan ook wat ruw aan. Ze waren overigens wel heel zoet en lekker, is hier aan onze eigen keukentafel geconstateerd.
.
De week is geëindigd met enkele flinke onweersbuien. Hier en daar is er wat zand op de aardbeien terecht gekomen. Aardbeien tussen de strawberries dus. Beetje lastig natuurlijk met plukken en sorteren.
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes, doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.


Geen opmerkingen: