advertentie

zaterdag 31 juli 2010

Weekblog week 30 - 2010 (25 t/m 31 juli)

Blozend tussen de Kersenprinses en Kersenkoningin, ambassadeurs van de kersen van Theo Vernooy. Samen met Theo en o.a. ook met frambozenkwekerij RaspberryMaxx werken we aan een nieuw product


Van het nieuwe ras Eves Delight moet als het goed is nog veel geplukt worden. De aardbeien zijn zeer zoet en lekker, maar ook heel gevoelig voor nat weer. Hun huidje vertoont dan al snel scheurtjes en dat ziet er iets minder mooi uit. Jammer dat lekker nog zo vaak ondergeschikt gevonden wordt aan het uiterlijk

Een nog volop bloeiend aardbeienveld met hier en daar rijpe aardbeien. Als we een beetje geluk hebben met het weer, hebben we de komende 6 weken nog veel lekkere aardbeienBeschuitje met aardbeienjam, gemaakt van groene Eves Delight aardbeien met een lichtrood blosje. Gegarneerd met Mara des Bois. Smaakte prima.


Precies 10 dagen nadat ze gestekt zijn hebben de jonge aardbeiplantjes al mooie worteltjes gemaakt.De stekjes die we vorige week in de trays met potgrond gestopt hebben beginnen al mooie nieuwe worteltjes te maken. Door ze de eerste twee weken nat te houden komen die wortels er vanzelf aan. De temperatuur mocht daar iets hoger voor zijn, dan zou het nog sneller gaan. Nat houden is sowieso al geen probleem met de beregeningsinstallatie, maar we kregen afgelopen week ook nog genoeg hemelwater te verstouwen. Voor de stekjes niet erg, voor de aardbeien ook niet, als het maar bij een beetje gewoon regen blijft en geen stortbuien.
.
We zitten met een gat in de productie. Achteraf bezien hadden we eind mei nog een stuk moeten planten zodat we hadden kunnen dooroogsten. Door de hittegolf zijn drie plantingen bij elkaar gelopen en hebben we ons dus achterover moeten werken. Nu is er weer te weinig te plukken. Maar als de voortekenen niet bedriegen komen er nog een hoop aardbeien aan. Maar we moeten wat geduld hebben en dat heb ik niet. Ook afnemers als PLUS en Marqt willen continuïteit, maar ja, de natuur dwingen helpt niet. Groene aardbeien plukken zullen we maar niet doen, hoewel...een van onze plukkers wilde wel graag zijn kisten vol maken en had zijn toevlucht gezocht naar de nog grotendeels groene exemplaren. Ja wat moet je daar dan mee? We hebben er jam van gemaakt en wonder boven wonder werd die hier in huize Robben nog lekkerder gevonden dan de gewone aardbeienjam. De kleur was wat rabarberjam-achtig en de smaak, ja ook een beetje rabarbersmaak. Heerlijk fris-zoet. Doen we nog eens, maar dan met helemaal groene jongens.
.
Ondanks dat we deze week te weinig aardbeien hebben gehad, hebben we ons toch niet hoeven te vervelen. Er valt altijd wel wat onkruid te plukken of er zijn opruimklusjes te doen die bij de drukte zijn blijven liggen.
.
Omroep Brabant is ook langs geweest om tv-opnamen te maken voor het programma Lekker van Streek. Tussen de buien door is er gefilmd en ben ik zittend op een bankje tussen de pas gestekte aardbeiplantjes geïnterviewd. Uitzending van de opnames bij ons is op 16 september. Als slagroom na de aardbeientaart natuurlijk, maar wel leuk om weer eens voor de camera gestaan en gezeten te hebben.
.
En ik kan eigenlijk niet goed meer wachten op de presentatie van ons nieuwste product dat we samen met 4 andere kleinfruittelers en het bedrijf TOP BV uit Wageningen aan het maken zijn. 17 tot en met 19 september kunt u dat trouwens allemaal komen proeven en uw mening erover geven op het Real Food Festival. Met alle meningen die we daar krijgen willen we ons product gaan optimaliseren zodat we het op een zo goed mogelijke manier op de markt kunnen brengen.
Wat het is? Kom er zelf achter op het Real Food Festival in Den Bosch.
.
Nou mensen, tot de volgende keer dan maar weer,
Groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.
Geen opmerkingen: