advertentie

zondag 18 juli 2010

Weekblog week 28 - 2010 (11 t/m 17 juli)

Poolse Kamilla is de Elianny aan het plukken voor de Aardbeienlunch in het Arnhemse Park Sonsbeek


Als de trays, gevuld met potgrond van de vulmachine komen, moeten ze nog op het veld worden uitgezet

En zo staan de trays dan mooi opgesteld in rijen van drie. Klaar om er nieuwe aardbeiplantjes in te stekken


De aardbeien voor supermarkt PLUS worden ingepakt en voorzien van een wikkel van het streekproductenmerk GIJS, met als herkomst Jan Robben vermeld.


Een mandje Eves Delight aardbeien met waterschade, klaar om meegenomen te worden naar de aardbeienlunch in ArnhemHet onweer waarmee de vorige week geëindigd is, heeft zich hier nog eens dunnetjes overgedaan. Vooral de combinatie van harde windstoten en slagregens heeft de rijpe aardbeitjes weinig goed gedaan. Het had best een buitje mogen regenen, maar die bakken met water die met de wind hard tegen de vruchten gesmeten worden leveren veel schade op. Maar ik zeur niet hoor. Mijn collega enkele kilometers verderop hoeft nauwelijks nog een aardbei te plukken. Die van hem zijn compleet verhageld, terwijl hier nog niet één hagelsteen gevallen is.
.
De hittegolf met als uitsmijter de onweersbuien heeft de oogst van twee velden met Darselect en Elianny behoorlijk snel naar een eindpunt gebracht. Maar tsongejonge wat zijn die aardbeien zoet geworden. Sowieso zijn de laatste aardbeien van een plant meestal ook de zoetste maar nu is het echt heel bijzonder. Dat we ze dan ook nog eens goed rijp plukken maakt het nog 'erger'.
.
De eerste aardbeien van Mara des Bois hebben we afgelopen week kunnen plukken, evenals de andere doordragende rassen Eves Delight, de Florin en de aardbeien van 'het ras zonder naam', ik noem ze voor het gemak voorlopig maar Calimero. Komende weken dus zeker nog aardbeien in overvloed, als de weergoden ons een beetje gunstig gestemd zijn.
.
Na de duiven en de kauwen hebben nu ook de merels in groten getale de lekkere aardbeien ontdekt. Het moet echt niet gekker meer worden. Ze maken er een feestje van door in de zojuist geplukte kisten aardbeien gaan zitten te trappen en pikken. Die kunnen dus weggegooid worden. Meteen nadat de kist volgeplukt is, zetten de plukkers er nu een lege kist bovenop zodat de merels er niet meer bij kunnen. Hoeveel aardbeien ze meteen van de planten plukken is niet te schatten, maar het zijn er veel.
.
Deze week zijn we begonnen met het vullen van trays met potgrond. Hier moeten volgende week nieuwe aardbeistekjes in gestopt worden. De planten die daar uit groeien zijn voor de verkoop en worden dan volgend jaar weer geplant, meestal in kassen van collega tuinders. De potgrond is machinaal in de trays gedaan en buiten op het veld zijn ze netjes in rijen neergezet. Altijd een hoop werk, maar als het klaar is zijn we er weer een tijdje vanaf.
.
Gisteren hebben we aardbeien klaargemaakt die zondag mee naar Park Sonsbeek in Arnhem zijn gegaan. Heerlijk zoete Darselect en Elianny aardbeien. De eerste door water beschadigde, maar overheerlijke Eves Delight aardbeien zijn in de smoothie beland. Meer over de Aardbeienlunch http://tinyurl.com/35euble volgende week.
.
Nou mensen, tot de volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.


2 opmerkingen:

viktor zei

Mara des bois! jum!

Daniel zei

Nog steeds erg mooi dat dit met de hand nog wordt geplukt. Ben er bang voor dat het in de loop van de toekomst toch een keer machinaal gebeuren gaat.