advertentie

zondag 20 november 2011

Weekblog week 46 - 2011 (13 t/m 19 november)


Op de open dag van de universiteit in Wageningen mocht onze Strawberrytree de stand van de studierichting Plantenwetenschappen opfleuren. Verschillende grondleggers van onze moderne aardbeienrassen hebben daar hun studie gevolgd.


Zo gezellig zitten de aardbeienplanten hun winterslaap uit. Lekker bij elkaar in kratjes in het aardbeiplantenhotel


Een paar weken nadat de planten naar het plantenhotel zijn verhuisd, zijn ze aan elkaar vastgeklonterd tot een blok ijs.


Aan de kleur van de planten kun je goed zien dat ze aan de winterrust begonnen zijn. Het ene ras verkleurt sneller dan het andere. Links is Korona, rechts is Lambada


Met het mistige donkere weer en de ondanks dat het met flinke nachtvorst hier is meegevallen, toch vrij koude nachten, komt het inpakken van de aardbeiplanten nu dichtbij. Komende week gaan we er aan beginnen. De planten lijken me voldoende in rust en dat zie je onder meer aan het snel verkleuren van de bladeren. De aardbeiplanten mogen aan hun winterslaap beginnen en ze worden pas weer wakker gemaakt als ik dat wil. Bij één graad onder nul vriezen we de plantjes in, netjes verpakt in kratten met daarin een plastic zak. Die zakken zijn van kunststof, maar van zodanige kwaliteit dat de planten rustig door kunnen gaan met ademhalen. Hoewel een volle krat planten binnen enkele weken veranderd is in één grote ijsblok, blijven de planten gewoon in leven.

Voor de planten moet het vast en zeker voelen als een soort verblijf in een vijfsterren hotel. Er mag ze aan niets ontbreken, zodat ze na het ontdooien weer vrolijk verder kunnen gaan groeien. Een en al verwennerij voor de aardbeienplanten die mij en mijn studenten aan de Aardbeienacademie daarvoor straks hopelijk rijkelijk belonen. Bijkomend voordeel van het plantenhotel is dat we de wekker niet voor alle planten op hetzelfde tijdstip hoeven te zetten. Door de wake-up call op verschillende tijden te plannen is de oogst gedurende een heel jaar te spreiden. Het is geen probleem om planten op deze manier zelfs negen maanden onder zeil te houden.

Afgelopen week ben ik druk bezig geweest met de Aardbeienacademie. Achter de schermen van de website is ook heel hard gewerkt door Paul en Nique. Inmiddels staan er alweer een nieuwe gastcolumn van QQQ en een lekker recept van Helma op de website. Het grootste werk zit hem in de nieuwe Campuswinkel en de inschrijfpagina voor studenten. We zijn er al een hele tijd mee bezig en eerlijk gezegd heb ik onderschat hoeveel werk het is. Het wordt wel erg gaaf vind ik zelf. Als dat allemaal klaar is gaan we met de volgende fase aan de gang. Met name met de dingen die we de afgelopen tijd samen met het Pop Up Lab bedacht hebben.

Gisteren zijn we met zoon Paul naar de open dag van de universiteit in Wageningen geweest. Hij staat nu voor de keuze wat hij wil gaan studeren. Onze oudste zoon Jeroen studeert al voor het vierde jaar Levensmiddelentechnologie in Wageningen en het studeren daar spreekt ook zoon drie in de rij aan. Een beetje op aandringen van mij hebben we ook de presentatie van de studie Plantenwetenschappen bijgewoond. Terwijl de geïnteresseerden voor de studie Levensmiddelentechnologie niet genoeg hadden aan twee collegezalen en dan nóg met de benen buiten hingen, was het bij Plantenwetenschappen relatief stil. Of het niet sexy genoeg is of wat dan ook, er is iets mee waardoor die collegezalen ook niet uitpuilden. Overigens schijnt de belangstelling voor deze studierichting de laatste jaren weer iets toe te nemen. Het zou mij een leuke studie lijken, maar wie ben ik? Planten zijn wel de basis van alle levensmiddelen en nog veel meer dan dat. Nou, dan ga jij toch Plantenwetenschappen studeren', zei onze zoon.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

1 opmerking:

Unknown zei

Levenmiddeltechnologie is leuker en relevanter dan plantenkunde. Mijn advies zou toch zijn om voedselverwerking te stappen.