advertentie

maandag 3 september 2012

Weekblog week 35 - 2012 (26 augustus t/m 1 september)


Prinses Máxima had er grote lol in. 


Het kroonprinselijk paar vond de Lambada aardbeien bijzonder lekker.


Prinses Sirindhorn van Thailand bij de aardbeienkroon op de Floriade
Minister-president Mark Rutte schudt de hand van Pieter Berns, floormanager van het Huis van de Smaak. De 2 x 2 zachtfruitmascotte staat klaar met mooie en lekkere aardbeien.


De Strawberrytree was afgelopen week in Amsterdam bij The Grand op de Wallen. En ja hoor...ik was weer gesignaleerd door iemand die me kent ;-)


Wina van Dijk in actie, de winnares van de receptenwedstrijd van Hollandse Aardbeien. Volgende week daarover meer.


Heel kort samengevat is de afgelopen week zeer enerverend geweest. Het was een week met relatief veel hoogwaardigheidsbekleders die het Huis van de Smaak op de Floriade met een bezoek vereerden. Niet geheel toevallig was ik daar bij natuurlijk. De kansen om met deze mensen ook daadwerkelijk contact te maken waren er, maar zoals in de rest van je leven moet je de kansen nog wel zelf zien te pakken. Gisteren mocht ik Willem- Alexander en prinses Máxima verblijden met heerlijke Lambada aardbeien. Die aardbeien waren geteeld door collega Peter van de Ven, maar ik trok de stoute schoenen aan en ging er mee naar de koninklijke gasten, gevolgd door een hele schare collega's en andere belangstellenden. Het was echt super!

De prins was vol lof over de smaak van de Lambada's en erg geïnteresseerd in hoe die aardbeien nou allemaal van die mooie namen hebben gekregen. Dat was een mooie gelegenheid om een gesprekje met hem aan te knopen. Ook de prinses was reuze geïnteresseerd en vertelde dat de aardbeien in haar tuin het al een paar jaar minder goed doen. Tsja, dus ik vertelde van mijn Aardbeienacademie. Het kroonprinselijk paar heeft in elk geval lekkere aardbeien en planten mee naar huis gekregen. Zou best leuk zijn om zo'n koninklijk aardbeientuintje aan te leggen. Dan is er straks ook meteen een mooie plek voor de aardbeienkroon die nu op de Floriade staat.

Eerder in de week was de Thaise prinses Sirindhorn op bezoek. Ook haar mocht ik trakteren op lekkere  aardbeien. Die dag had ik Eves Delight aardbeien bij me. Die smaken bijzonder goed, maar zijn bovendien ook prachtig om te zien. 'Wow, these strawberries look like plastic' was de eerste reactie van de Thaise prinses. En ja, hoe neem je de kortste weg van de Fresh Garden naar het paviljoen van de Nederlandse overheid? Binnendoor, door het geheime poortje wat ik dan weer voor haar open maakte. Als je via dat poortje gaat, móet je wel door het aardbeienveldje met de gouden kroon. Het leverde weer mooie foto's op.

Minister-president Mark Rutte was er ook.Het bezoekje aan het Huis van de Smaak duurde maar een kwartier, maar ook hij ontkwam niet aan de aardbeien en lustte ze goed. Van de 2 x 2 promotiecampagne van GroenteFruit Bureau vond hij dat die voortgezet moet worden. Dat vind ik ook, maar de combinatie met het Huis van de Smaak is perfect. Het is jammer dat de Floriade bijna is afgelopen en daarmee ook de dagelijkse stroom van consumenten die het Huis van de Smaak aandoen. We denken al na over een voortzetting van dit concept ná de Floriade. Maar ja, hoe ga je dat allemaal financieren in de huidige tijd? Ik denk zeker dat het bedrijfsleven dat voor het grootste deel zelf zou moeten doen. Ook (of zeker) in een moeilijke tijd.

De lekkerste aardbei is die met de beste zoet-zuurbalans. Daar blijf je langer van genieten. Zo is dat op langere termijn ook met andere zaken. Het kan niet altijd zoete koek en ei zijn, want op den duur levert dat ongezonde situaties op. Een beetje zuur is gewoon nodig, maar als je naar de tuinbouw in zijn geheel kijkt is er de laatste jaren wel héél veel zuur op het menu gekomen. Deels eigen schuld. Doordat er jarenlang te weinig aan échte vernieuwing is gewerkt en zeker niet genoeg is geluisterd naar de behoeften van consumenten is er in de tuinbouw veel verzuurd. De oplossingen hiervoor moeten vooral uit de markt komen en niet uit de politiek.

Het is nodig dat er af en toe weer eens zoete broodjes gebakken kunnen worden door de tuinbouw. Voor zoete broodjes heb je zelfrijzend bakmeel nodig, anders blijven de broodjes zo plat. En een beetje tijd moet de sector ook hebben om nieuwe dingen te kunnen ontplooien. Als de oven halverwege het bakken geopend wordt, zakt alles weer als een plumpudding in elkaar. De techniek van het koekjes bakken (producten telen) kent de Nederlandse tuinbouw als geen ander ter wereld. Maar om de koekjes tot grote hoogte te brengen is een turbo-ingrediënt nodig: het zelfrijzend bakmeel in de vorm van betrokkenheid en bereidwilligheid om in de toekomst van onze zeer kansrijke sector te investeren.

Behalve dat de groenten- en fruitsector ontzettend belangrijk is voor een positief doorslaande nationale betalingsbalans, is het eten van meer én betere groente en fruit belangrijk voor de volksgezondheid. De overheid zou daarom moeten investeren in de een of andere vorm van voortzetting van de Huis-van-de-Smaak-gedachte. Lijkt me een mooie uitdaging voor verstandige politici, met hart voor een letterlijk en figuurlijk gezonde samenleving om zich daar hard voor te maken.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!1 opmerking:

Unknown zei

I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
vakantiehuis dordogne