advertentie

vrijdag 8 augustus 2008

Glazen Stad


Het is toch eigenlijk wel een raar idee, dat tomatentelers hun rendement tegenwoordig niet uit de tomatenteelt halen, maar uit het leveren van elektriciteit aan het net. Dat zet me af en toe toch wel eens aan het denken, of beter gezegd aan het dromen.
Al die gratis zonnewarmte die gevangen wordt onder glas, waarom bouwen we nou niet eens een keer een échte Glazen Stad. En waarom gaan mensen al niet in een kas wonen? Met zijn allen onder een gezamenlijk dak. Dat mag er dan natuurlijk wel iets futuristischer en gevarieerder uitzien dan het strakke dak van een doorsnee groenten- of bloemenkas. Altijd weer om te barbecueën, geen regenpakken nodig op de fiets. Zelf of gezamenlijk in de stadstuin tomaten, druiven en kiwi’s telen. Wordt het te warm, dan zetten warmtewisselaars die energie wel weer om in elektriciteit. Of de overtollige warmte wordt opgeslagen in een enorme ondergrondse warmwateropslag die in koude tijden weer aangesproken kan worden.
Laatst was ik in Rotterdam bij Restaurant Smaak in wat vroeger de pakhuizen waren op het Westelijk Handelsterrein (foto). Een glazen dak verbindt de verschillende etablissementen met elkaar. Altijd terrasjesweer daar.

Geen opmerkingen: