advertentie

dinsdag 23 juni 2009

Bruggen bouwen


Een anoniem telefoontje deze week: “Dit is een bericht. Er worden bij jullie aardbeien gestolen. Over de sloot is een brug gebouwd. Einde bericht”. Inderdaad, als je iets wilt bereiken waar je via de normale weg niet kunt komen, dan kun je bruggen bouwen. Door de sloot kan natuurlijk ook, maar dan krijg je natte voeten en moet je brandnetels overwinnen.

Zo staan aan de ene kant van een grote kloof ook de tuinders en aan de andere kant de consument. De kloof is het territorium van ‘de markt’, een haast ondoordringbaar woud, compleet met leeuwenkoningen die elkaar voortdurend naar het leven staan. Probeer je als eenling al lianenslingerend aan de overkant te komen dan kun je zomaar in een slangenkuil terechtkomen om vervolgens geheel verslonden te worden.

Gratis over de rand

Bovenaan de kloof staan de tuinders zich te verdringen om hun producten bijna gratis over de rand te kunnen gooien. Aangezien de roofdieren elkaar al kannibaliseren en ze deze niet zelf hoeven op te eten verkopen ze alle over de rand gegooide producten maar weer door.
Aan de andere kant van de kloof staan de gehaaste consumenten met hun winkelwagenmuntje in de aanslag klaar. Ze moeten maar afwachten wat er uit de kloof tevoorschijn komt. Hopelijk zijn het de mooie tomaten en de knapperige komkommers die ze laatst bij Kom in de Kas gezien hebben of tijdens de Libelle Zomerweek hebben geproefd. Jammer genoeg treffen ze deze kwaliteit vaak niet in de winkel aan. Zoals vaak te zien, heeft er vermoedelijk een stel apen mee zitten gooien.

Appeltje voor de dorst

Ondertussen staan de tuinders boven aan de kloof elkaar van de rand af te duwen. Gelukkig zijn er nog een aantal die in de vangnetten terechtkomen die door verschillende afzetorganisaties zijn gespannen. Daar kunnen ze nog een tijdje blijven spartelen, meestal op water en brood, dat wel. Als ze geluk hebben kunnen ze door de mazen van het vangnet nog wel eens een appeltje voor de dorst uit de boomtoppen plukken. Helaas worden de hoge boomtoppen ook steeds schaarser.
Inmiddels zijn er grote gaten in de vangnetten gekomen en tuimelen steeds meer tuinders de afgrond in. Sommige redden het omdat ze met een heel gebundeld clubje tegelijk in de kloof terecht komen. Als guerrillastrijders proberen de bundelaars het op te nemen tegen leeuwenkoningen. Ben benieuwd of ze het redden.

Nieuwe brug slaan

Wat zou het toch ideaal zijn als we een nieuwe brug zouden kunnen slaan tussen de tuinders aan de ene kant en de consument aan de andere kant. Over de bestaande ondoordringbare kloof heen. Mijlenver om de kloof heen rijden kan natuurlijk ook, maar dat is wellicht alleen interessant voor enkele avonturiers. Dat is een moeilijke weg, want er staan nergens richtingaanwijzers en de TomTom is er ook geregeld de weg kwijt.

Voor tuinders en consumenten, maar ook voor de schakels ertussen zou het beter zijn als er een nieuwe brug zou komen, investeren in hardware dus, op welke manier dan ook. Een nieuwe infrastructuur voor de verkoop van verse groenten en fruit, dat is wat er moet komen. Met zo kort mogelijke lijntjes van de teler naar de eindgebruiker.

Geen opmerkingen: