advertentie

zondag 11 april 2010

Weekblog week 14 - 2010 (4 t/m 10 april)

Detail van de plantmachine. De planten worden tussen 2 hydraulisch aangedreven schijven geklemd en verdwijnen goed aangedrukt en perfect op afstand en plantdiepte in de grond


Hier worden de Darselect aardbeien geplant. Het is nog niet het slechtste werk.


Na het planten moet er alweer beregend worden om de wortels goed contact te laten maken met de grond en om ze de kans te geven nieuwe worteltjes te makenEn Martijn ploegt het volgende perceel alweer om. Komende week zal hier geplant gaan worden. Ook weer Darselect en een stukje Elianny


De ananasaardbei was deze week in het nieuws. Niet dat ie nieuw is, maar hij is enkele jaren geleden door een collega nieuw leven ingeblazen. Hij teelt ze in de kas. In onze buitenteelt zullen we er maar niet aan beginnen. Behalve dat we al 10 verschillende smakende aardbeien hebben, van oranjerood tot donkerrood, is de ananasaardbei een kwetsbaar dingetje. Van een regenbui of te hete zon moet ie niks hebben. En als ik het eerlijk moet zeggen is ie ook een beetje flauw van smaak, maar om te garneren is het een leuk ding. Probeer hem maar eens als u er aan kunt komen.

Het heeft deze week flink gedroogd. We kunnen nu overal ploegen. Dat moest ook wel, want anders kan er niet geplant worden. De eerste Darselect aardbeiplanten zijn nu ook de grond ingegaan. Het begin van de oogst daarvan verwachten we rond 10 juni, dus al over 2 maanden. Deze Darselect aardbeien gaan vooral via StreekSelecties onder de merknaam Gijs naar de PLUS supermarkt en wellicht als Het Beste van DEEN naar supermarkt DEEN in Noord-Holland en Flevoland. Daar zijn we vorig jaar voor het eerst mee in zee gegaan en dat is voor alle partijen goed verlopen.

Met het drogen van de grond moeten we nu alweer beregenen. Ja inderdaad, u zou zeggen dat het niet gekker moet worden, maar anders slaan de pasgeplante aardbeien niet aan. De planten uit de vriescel moeten eerst weer nieuwe worteltjes gemaakt hebben voordat ze voldoende vocht op kunnen nemen. Met deze schrale oostenwind zoals vandaag, zouden de planten gewoon uitdrogen en dat kost veel kilo's straks.

Beregenen tegen de nachtvorst zullen we ook nog moeten vrees ik. Dat is weer minder, want dat levert slapeloze nachten op. Het kan voor een heel stuk wel automatisch ingesteld worden, maar ik vertrouw niet op die computer en de rest. Sproeiers kunnen eraf knallen of stil blijven staan. Nee, dat slaapt slecht. Afgelopen week waren de bloemknoppen nog net niet zover om heel bang te zijn voor vorst, maar komende week wordt dat kritiek.

O ja, ik ga binnenkort een flink aantal klanten van ons interviewen. Ik wil graag weten wat consumenten nu eigenlijk van ons bedrijf en van ons product zouden willen weten. Dan kan ik daar hier over schrijven en kan die informatie op onze website http://www.aardbeien.net/ geplaatst worden. Zo kunt u steeds meer te weten komen over onze aardbeien en wat we allemaal uitspoken het hele seizoen. En zo willen we u dan weer helpen bij het maken van een bewuste keuze.


Nou mensen, Tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.

Geen opmerkingen: