advertentie

zondag 23 mei 2010

Weekblog week 20 - 2010 (16 t/m 22 mei)

Voor deze Honeoye aardbeien moeten we nog een week geduld hebben


De pitjes op de Lambada aardbeien beginnen hier en daar te kleuren. Nog enkele dagen en we kunnen hem plukken. Kan ook zijn dat een duif of merel de plukwedstrijd wint.

Links Darselect die geplant is op 10 apri en waar komende week stro in moet. Rechts Florin, een doordragend ras dat nu eindelijk eens een groeispurt moet gaan maken
Een lieveheersbeestje op zijn lievelingsplant de brandnetel. Binnenkort zullen de brandnetels de broedplaats zijn geworden voor honderden larven van het lieveheersbeestje. De larven zijn échte luizeneters en houden onze aardbeien vrij van luizen

Echtgenote Bea zit te genieten van aardbeien met een lekker glas witte port. Een heel lekkere combinatie.

Het is Pinksteren, mooi weer en de aardbeien van de koude grond zitten tegen de oogst aan. We hebben maar een mooie witte Grahams port met aardbeien genomen op de goede afloop. Smaakte goed op ons eigen terrasje. Van de eerste Lambada's beginnen de pitjes nu een beetje te kleuren en het vruchtvlees wordt wit. Nog enkele dagen mooi weer en dan kan de eerste Lambada geplukt worden. De Korona en Honeoye hebben nog enkele dagen meer tijd nodig lijkt het.
De afgelopen weken hebben we erg veel moeten beregenen tegen de nachtvorst. Daardoor zijn de wortels van de planten niet echt opgewassen tegen de zonneschijn en relatief hoge temperatuur van de laatste dagen. Het blad van de vroege aardbeien staat nu dan ook een beetje te "knijpen", een teken dat ze meer verdampen dan ze water uit de grond op kunnen nemen. Enkele onrijpe aardbeien die nu erg in de zon liggen vertonen al verschijnselen van zonnebrand. Ze liggen dan een beetje te koken in de zon en worden zacht. Het ene ras is er gevoeliger voor dan het andere, maar ons "watje" Lambada heeft er natuurlijk weer het meeste last van. Zou goed zijn als het na Pinksteren weer een graad of 5 afkoelt. Dan heeft iedereen een paar mooie vrije dagen gehad en kunnen de aardbeiplanten weer herstellen van deze krachtsinspanning.
De Darselect die we rond 10 april geplant hebben begint nu ook te bloeien, evenals de doordragende rassen. Komende week moet daar dus weer stro in gereden worden. Hier en daar vind ik in de bloemetjes al een tripsje. Trips is een heel klein insectje dat bij mooi weer o.a. graag in aardbeienbloemetjes vertoeft. Deze beestjes racen dan de hele dag over de bloemetjes en prikken gaatjes in de bloembodem en zuigen er de voor hen lekkere en gezonde sappen uit. Als het echt uit de hand loopt dan groeit zo'n bloembodem later uit tot een lelijke, smakeloze en onverkoopbare aardbei. Af en toe komen roofwantsen het tripsenprobleem oplossen, maar ik heb ze nog niet gezien, hoewel het vrijdag jl. de Dag van de Biodiversiteit was. Maar goed, vandaag heb ik geen tripsen gezien, dus misschien valt het nog mee. Spuiten tegen trips kan ook, maar dat stellen we liefst zo lang mogelijk uit, want ook nuttige beestjes houden daar niet altijd van.
Bijen en hommels zijn met dit weer heel actief met het bestuiven van de aardbeibloesem. Op onze ruige akkerranden zitten ze ook graag. Lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten hebben daar ook goed de aard en zo zijn ze snel paraat als er schadelijke insecten neerstrijken in het aardbeienveld. De hommels kruipen er 's winters in een holletje en komen in het voorjaar weer tevoorschijn. Toch mooi om telkens weer te zien hoe de natuur ons helpt bij het telen van die lekkere aardbeien.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.




2 opmerkingen:

Gerrit Jan Groothedde zei

Aardbeien met witte port mag lekker zijn, absoluut onklopbaar is de combinatie van aardbeien met moscato d'asti. Probeer maar eens!

Jan Robben zei

Ja klopt Gerrit Jan, dat is inderdaad heel lekker. We hebben die moscato d'asti er hier in de winkel ook bij staan