advertentie

zondag 25 juli 2010

Weekblog week 29 - 2010 (18 t/m 24 juli)

De nieuwe aardbeienstekjes zitten er al weer in. Nu zorgen dat ze de komende paar weken niet opdrogen. Er zit geen wortel aan als ze gestekt worden. Dus frequent beregenen.


Een voor een worden de stekjes in de potgrond gezet. Er zit nog een stukje uitloper van de moederplant aan (de navelstreng) waarmee ze vastgezet worden

Zo zijn we donderdag in alle vroegte begonnen met stekken. Zaterdagmiddag zaten ze er alle 330.000 in.



De eerste Mara des Bois hangen eraan. Sterker nog, die zijn al opgegeten.

En van de Florin hebben we er ook al een paar geplukt. Mooie en lekkere aardbeien.


De week begon heel relaxt in Arnhem. Echte aardbeienliefhebbers die hun lekkere snoepgoed ook graag in supermarkten willen kunnen kopen hadden een aardbeienlunch georganiseerd. Op de Ronde Weide in Park Sonsbeek nog wel waar die middag ook een fado-muziekfestival gaande was. Ongeveer 10% van de bezoekers was op de twitteroproep afgekomen en dook meteen op onze aardbeien en op de kersen van collega Theo Vernooy uit Cothen. In de loop van de middag was het hele park overtuigd van de smaak en lag vrijwel iedereen van heerlijke aardbeien te genieten, op zelf meebrachte picknickkleden, met bijpassende flesjes wijn en dito broodjes.
Mooie foto's van dit evenement, gemaakt door René Wouters zijn te bekijken op http://tinyurl.com/2vy7smn
.
Heerlijk gevoel was dat om mensen te zien genieten van je product en na afloop met een wagen vol lege kisten huiswaarts te kunnen vertrekken. Fantastisch!
.
Dat in schril contrast met wat we enkele dagen later meemaakten. Het bleek maar weer dat er in de keten tussen ons als aardbeienteler en de consument nog heel wat mis kan gaan. Over het algemeen geldt de stelregel: hoe lekkerder een aardbei hoe kwetsbaarder hij is. Dat vraagt dus om een snelle doorstroming in de keten en die keten moet zo kort mogelijk zijn. Een noodzakelijk kwaad tussen ons en u zijn de dozenschuivers, zoals ik ze noem. Zeker als ze behalve transporteur ook nog een soort groothandelsfunctie vervullen. Met keuringshandboeken die gebaseerd zijn op het standaard product en met te grote bestellingen kan het drastisch mislopen. Zeker als onze smaakaardbeien meer dan een week na de pluk nog worden uitgeleverd aan de winkels. 5 dagen na de pluk moeten lekkere aardbeien toch zeker wel zijn opgegeten. Gelukkig heb ik de afgelopen weken al goeie tips gekregen hoe we daar mee om moeten gaan. Voor de nabije toekomst hebben we plannen om zowel met rasvermelding als plukdatum op de verpakking te gaan beginnen. Voorraden bij de dozenschuivers wil ik absoluut vermijden.
.
Met de aardbeienoogst zaten we afgelopen week in een dip. Door de hittegolf zijn een aantal velden heel snel afgeoogst, terwijl de doordragende rassen nog net niet zover waren. Het begint nu weer wat te komen, dus de komende weken hebben we er waarschijnlijk weer voldoende. De rassen Florin, Eves Delight, Mara des Bois en het ras zonder naam zijn nu aan de beurt. Door de hittegolf is de groei er bij deze planten een beetje uitgegaan. Ze hadden al genoeg energie nodig om zichzelf overeind te houden, zodat het maken van nieuwe bloemtrossen er een beetje bij ingeschoten is. Nu beginnen ze weer volop te bloeien. Dus vanaf half augustus is het weer volle bak waarschijnlijk.
.
De aardbeienoogstdip hebben we mooi kunnen gebruiken om de nieuwe stekjes in de vorige week gevulde trays te stekken. In minder dan 3 dagen hebben we er 330.000 stekjes ingestopt. Met flink en vooral frequent water geven zullen de stekjes over 2 weken genoeg wortels hebben om weer op eigen benen te kunnen staan. Dan is het nog een kwestie van voordurend verzorgen, uitlopers verwijderen, af en toe beregenen en wachten tot ze eind november in de koelcel kunnen worden opgeslagen.
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.

Geen opmerkingen: