advertentie

zondag 22 augustus 2010

Weekblog week 33 - 2010 (15 t/m 21 augustus)

Zo zijn ze nog wel op de foto te krijgen. Broedende patrijzen krijg je niet snel van hun nest af. Zodra de jongen beginnen te lopen worden ze vliegensvlug.


Wat ik met die planten met roze bloemetjes moet weet ik niet. Ze zijn mooi, maar de aardbeien die er aan komen zijn waardeloos. Resultaat van een verkeerde kist planten tussen de rest.



De gestekte planten heb ik behandeld tegen meeldauw. Deze planten zijn bestemd voor collega's die er volgend jaar de vruchten van willen plukken. Meeldauw remt de groei en dat kost dus kilo's aardbeien.


Een van de eerste symptomen van meeldauw is omhoogkrullend blad. De telers waarvoor deze planten bestemd zijn willen dat er straks 5 trossen uitkomen. Dan zal de groei er nog een tijdje in gehouden moeten worden.



Na de vele regen in het begin van de week hebben de jonge planten een extra gift stikstof gekregen. Opgelost in het beregeningswater is het snel toegediend.




Het heeft lang geduurd dit jaar, maar deze week heb ik dan toch de eerste jonge patrijsjes gezien. 10 stuks van die dappere fladdervogels zag ik achter hun ouders aan lopen. Dichterbij komende met de trekker werd het lopen al gauw rennen. Je moet er echt bijna overheen rijden voordat ze eens weg zullen vliegen. Wees niet bevreesd, ze hebben een perfecte timing en alsof ze het hebben afgesproken gaan ze allemaal tegelijk een meter de lucht in. Tot zover de romantiek op het aardbeienbedrijf.
.
De week is begonnen met een fikse regendag. Behalve dat we daarna dan weer met extra stikstof het veld op moeten is het ook wel duidelijk dat Eves Delight niks moet hebben van langdurige regen. Een opengebarste huid is het gevolg en om er van tevoren vaseline op gaan te smeren lijkt me geen optie. Het is ook altijd wat met die smaakaardbeien. Hoe lekkerder, hoe kwetsbaarder, maar dat wist ik al langer.
.
De laatste tijd vraag ik me toch steeds vaker af, of die romantiek van authentiek geteelde vollegrondsaardbeien mét smaak wel opweegt tegen de risico's die het met zich meebrengt. Op stellingen telen of in een kas, wordt al zo vaak gedaan en dan zijn de risico's die de omgeving met zich meebrengt een stuk minder. Aan de smaak van een echte vollegrondsaardbei kunnen deze beschermd geteelde aardbeien niet tippen. Van de andere kant kun je op die alternatieve teeltsystemen natuurlijk ook Lambada, Eves Delight en Korona telen. Altijd nog beter dan de doorsnee aardbeien die doorgaans aangeboden worden. 'Weg met de romantiek, we leven in de 21e eeuw' was een duidelijke reactie op twitter afgelopen week.
.
Ik zal er niet omheen draaien. Het is een moeizaam bestaan als pionier van de smaakaardbei. Moeten we doorgaan met deze zelfgekozen vorm van zelfkastijding of moeten we de bakens verzetten? Gebleken is dat je zelfs met het telen van doodgewone Elsanta's of Sonata's Held van de Smaak kunt worden. De #strawberrymob en alle andere publiciteit en mooie woorden hebben de laatste jaren wel aangetoond dat er een groeiende groep consumenten is die het niet meer pikt om smakeloze rommel te kopen. Om het echter in de winkel te kunnen krijgen voor een acceptabele consumentenprijs is niet zo makkelijk. En dat heeft weer alles te maken met onze kostprijs die veel hoger is dan voor het telen van doorsnee aardbeien. De gebruikelijke marges die bovenop de prijs gezet worden die de winkeliers aan ons moeten betalen maken het product voor veel mensen te duur. Met acties op de winkelvloer kan de verkoop soms behoorlijk stijgen, maar dan mogen wij ze weer onder de kostprijs aanleveren. Zo kan het dus niet verder. Maar hoe dan wel? Help!!
.
Ik zie mezelf voor de korte termijn geroepen tot een nieuwe uitdaging. Daarbij zijn voor mij de volgende vragen van belang:
  1. Hoe kunnen we echt lekkere aardbeien zodanig aanbieden dat u als consument een acceptabele prijs betaalt? De marges voor wederverkopers maken het product extra duur.
  2. Hoe kunnen wij het principe 'eerst klanten, dan pas planten' vormgeven zodat we verzekerd zijn van voldoende aardbeikopers op het moment dat de aardbeien rijp zijn? Het zomaar op goed geluk telen en vervolgens een flink deel van de aardbeien ver onder de kostprijs moeten verkopen is niet vol te houden.
  3. Hoe kunnen we de tijd verkorten die nodig is tussen het pluktijdstip en het moment dat u ze koopt? Ik streef naar dagvers of uiterlijk 1 dag na de pluk. Voor rassen als bijvoorbeeld Korona is het anders onmogelijk om die te blijven telen.

U ziet het mensen, de romantiek moet even opzij voor de harde werkelijkheid. Ik hoop nu eerst op goede ideeën die snel uit te voeren zijn.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,

groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Jan,

De Romantiek moet wijken voor werkelijkheid, maar heb je er wel vertrouwen in? Gaat het goed, en ga je het redden? Heb gisteren een doosje gekocht bij de markt, geloof voor 2,99 of 3,99. Het ras stond er niet op, maar ze zijn heerlijk! Zoet, en vol, en ook de wat mindere zoete exemplaren zijn nog vol van smaak.

Jan Robben zei

Beste global, ik weet dat we in de goede richting zitten. Mensen zoals jij tonen dat aan. Maar ik denk steeds vaker dat we te vroeg zijn geweest met het verzetten van de bakens. De rest van de keten was er nog helemaal niet op ingespeeld en nu nog steeds onvoldoende. Maar dat is dus het bekende kip-ei-verhaal. Heb me jarenlang een soort missionaris gevoeld en ben daar ook wel eens voor versleten. Ik doe nog steeds mijn best om geen martelaar te worden.

Peter zei

Onze biologische boer in de Hoekse Waard doet het via een abonnementensysteem. Heb je in elk geval inkomstengarantie, maar logistiek wel een hoop gedoe. Het groentenabonnement bevalt me goed.
Ik zou best wel een zomerfruit abonnement willen hebben, maar niet alleen van aardbeien, hoe lekker ze ook zijn. Regionale samenwerking tussen kwaliteitstelers lijkt me dan noodzakelijk.

Van zei

hoi,
ik kwam toevallig op je site terecht en wou toch reageren. Wat is een aanvaardbare prijs voor lekkere aardbeien ?? ik heb in mijn tuin ook enkele aardbeienplantjes staan soms komer er echt heerlijke aardbeien aan met een lekkere zote smaak die ik nog niet heb geproefd bij aardbeien die ik in de winkel koop. Dus als ik zou weten waar je ergens boert kom ik waarschijnlijk met plezier wel enkele bakjes heerlijke aardbeien halen. Meestal betaald men 3 euro voor een bakje aardbeien die zelden echt lekker zijn.