advertentie

zondag 13 maart 2011

Weekblog week 10 - 2011 ( 6 t/m 12 maart)

Trots sta ik met een paar Elsanta plantjes te pronken zoals Willem & Drees die nu verkopen.

Dit was echt om te smullen. Een aardbei met champagnedip en explosiesuiker, een paar tellen gedompeld in vloeibare stikstof. Door de explosiesuiker leek het wel of je kroketten in de pan gooide, zo knetterde het.

Wist je dat een aardbei een schijnvrucht is? De pitjes die op een aardbei zitten zijn de vruchtjes en in elk pitje zit een zaadje. De pitjes lijken wel op peertjes als je ze onder een vergrootglas legt.

Onze aardbeienwinkel is deze zomer weer gewoon geopend en in tegenstelling tot vorig jaar staat Bea weer achter de toonbank, is althans te hopen.Het is alsof de duvel er mee speelt. Zodra het maart wordt dan moet je de vriescel waar de aardbeiplanten in zitten een ietsiepietsie bijsturen. Door de planten in te vriezen proberen we ze voor de gek te houden en te laten denken dat het alsmaar winter en dus rusttijd is. Toch zit er blijkbaar iets in de seizoensklok van aardbeiplanten dat ze eraan herinnert dat het tijd is om wakker te worden. Ze gaan dan een heel klein beetje warmte produceren en dat is nog niet de bedoeling. Maar geen nood, we houden ze onder de duim. Stel je voor zeg, dat al die aardbeiplanten al zouden gaan groeien als het eerste voorjaarszonnetje schijnt. Dan zouden alle aardbeien, net als vroeger, in een week of vier geplukt moeten worden. Nou ja, op de doordragende rassen na dan, want die blijven de hele zomer doorbloeien.
.
Deze week ben ik regelmatig geprikkeld door verschillende mensen die bijzondere dingen doen met aardbeien. Ik was zondag op Kasteel Groeneveld in Baarn, waar culinair journalist Gerrit Jan Groothedde een lunchlezing hield. Op het menu stond onder andere hangop met een aardbeiensaus van mijn Korona aardbeien. Ik heb de aardbeien maar even persoonlijk gebracht, wat me -zoals vaker gebeurt met netwerken- weer in contact bracht met Joke Boon die tegenover me aan de ronduit smakelijke dis zat. Joke is bijzonder omdat ze niet kan ruiken en daarom ook niet kan proeven. Als je meer over Joke wil weten, dan moet je haar website maar eens bezoeken. Ons gesprek heeft er in ieder geval al toe geleid dat Joke het eerste gastcollege op de Aardbeienacademie gaat verzorgen. Ze heeft echt iets bijzonders gemaakt met mijn aardbeien en het recept zal ze in haar gastcollege gaan delen. Ik hou je op de hoogte.
.
Willem & Drees zijn gisteren begonnen met het verkopen van mijn aardbeiplanten. Het is vooral bedoeld om mensen die ze kopen te interesseren voor de Aardbeienacademie. Op de 'underground' boerenmarkt in Amsterdam zijn de eerste Elsanta plantjes aan de man of vrouw gebracht. er staan een paar korte teelttips op de verpakking, maar degenen die ze al gekocht hebben wil ik nog een belangrijke tip meegeven: de wortels moeten in de grond en zeker niet dieper in de grond stoppen dan dat. Het lijkt een open deur, maar bij het planten wordt vaak al de grootste fout gemaakt door het hart van de plant onder de grond te verstoppen. En niet vergeten af en toe wat water te geven. Als aardbeiplanten een keer uitgedroogd zijn, dan is de oogst meestal niet meer te redden. Water geven is het allerbelangrijkste, maar je moet ze ook weer niet verzuipen natuurlijk. Straks, vanaf 2 april komt er voortdurend teeltinformatie beschikbaar op de website van Aardbeienacademie.
.
Met foodentertainer Stijn Baan heb ik een avondje foodentertainment verzorgd op de Food Academy in Amsterdam. Dit was in het kader van het interesseren van de jeugd om daar een opleiding te gaan volgen. We hebben lekker gekliederd. Favoriete snack was de aardbei op een stokje, gedompeld in champagnedip met explosiesuiker en een paar tellen in een ijskoud badje met vloeibare stikstof. IJsfondue wordt het ook genoemd. Resultaat is dan een van binnen nog zachte aardbei, met een krokant laagje en een knetterend mondgevoel. Het was leuk om de reacties te zien. Maar met die stikstof: don't try this at home....
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

3 opmerkingen:

ikbenerniet zei

ik wil die favoriete snack wel op de open dag zien en proberen op 2 april. lijkt me helemaal te gek joh

Jan Robben zei

Ik probeer de ijsfondue te regelen voor 2 april. Mocht dat niet lukken dan doen we het een andere keer.

Klaartje zei

Ik heb weer met veel plezier je blog gelezen! Petje af hoe je dat allemaal opschrijft.
Hel erg leuk.