advertentie

zondag 8 mei 2011

Weekblog week 18 - 2011 (1 t/m 7 mei)

Rupsjes in de aardbeien. Dit jaar lijkt het erger te zijn dan normaal. Waarschijnlijk zijn ze uit de bomen en struiken gewaaid. Sommige studenten aan de Aardbeienacademie hebben er ook last van.De stand van de Aardbeienacademie in de Hortus Botanicus in Leiden. Echtgenote Bea en dochter Sabine staan achter de kraam

Uitwisselingsstudent Emilia uit Miami vult de Strawberrytree bij met aardbeien van Holland Strawberry House

Wageningse studenten plantenveredeling nemen de proef op de som en keuren de aardbeien van Holland Strawberry House


Ziet er feestelijk uit. Wat je met lekkere aardbeien al niet kan doen.Met enige spanning keek ik er wel naar uit. POW News had me geïnterviewd over het onderwerp wie de aardbeien in Nederland moet gaan plukken. Enigszins bedacht op het beruchte knip- en plakwerk van dit nieuwsprogramma had ik rare uitspraken zoveel mogelijk geprobeerd te vermijden. Het resultaat viel me dan ook nog best mee. Op Uitzending gemist is de opname nog te zien. Het is het eerste item, nog vóór het nieuws over Bin Laden.


Wat een raar weer trouwens afgelopen week. Heel koude nachten gehad, met zelfs wat nachtvorst. Gelukkig hebben we hier geen schade. En nu overdag een bijna tropische temperatuur. Het weer is een beetje van slag zou je zeggen. Het gaat dit jaar zeker weer lukken om op mijn verjaardag al aardbeien van eigen teelt te hebben. Dat is in de afgelopen 53 jaar nog maar 1 keer vaker gebeurd. Komende week zaterdag gaat onze aardbeienwinkel in ieder geval weer open. Zegt het voort, zegt het voort........

Sommige studenten aan de Aardbeienacademie ervaren inmiddels dat het leven van een aardbeienteler niet over rozen gaat. Weekjes meivakantie worden af en toe beloond met slaphangende planten die het zonder drinken hebben moeten stellen. Hier en daar zijn ook kleine rupsjes gesignaleerd. Met de harde wind zijn ze waarschijnlijk uit bomen en struiken gewaaid en zijn zich tegoed gaan doen aan de verse aardbeienblaadjes. De rupsjes eraf plukken of even spuiten met een biologisch pyrethroide (bv merk Ecostyle) is dan aan te raden. Zonder blad zal de aardbeienoogst minimaal zijn.


De Strawberrytree heeft het de laatste tijd ook weer wat drukker gekregen. Vrijdag ben ik er mee bij de opening van het Holland Strawberry House in Andijk geweest. Dat is een zaadveredelingsbedrijf waar nieuwe aardbeirassen gecreëerd worden die door middel van zaaien vermeerderd kunnen worden. Dat is bijzonder omdat tot nu toe alle commerciële aardbeirassen door middel van uitlopers vermeerderd werden. De festiviteiten werden ook aangegrepen om een zekere mate van noodklok te luiden over het gebrek aan studenten die nog een opleiding in de plantenveredeling willen volgen. De campagne Major Earth moet het tij wat dat betreft weer helpen keren. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.


Twee dagen aardbeiplanten verkopen in de Hortus Botanicus in Leiden maakte de week compleet. In een lommerrijke omgeving en met het mooie weer was het goed vertoeven daar. Ik had 10 soorten aardbeiplanten meegenomen en er zijn daar dus weer heel wat studenten voor de Aardbeienacademie bijgekomen. Het was een mooie oefening voor komende zaterdag 14 mei. Dan ben ik met een flink assortiment aardbeiplanten de hele dag bij Intratuin in Zoetermeer. Bij de Hortus heb ik wel gemerkt dat het vermoeiende dagen zijn, maar mensen gelukkig maken met hun eigen aardbeienplantjes geeft ook veel voldoening.


Nou mensen, tot volgende week dan maar weer

Groeten van Jan


P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

2 opmerkingen:

Helder zei

Beste Jan, is de winkel in oirschot nu zaterdag open, en zo ja welke soorten zijn er nu?

Jan Robben zei

Zaterdag 14 mei gaat onze winkel weer open en hebben we tijdelijk nog alleen Elsanta (wel van de vollegrond). Zeer lekker zijn ze nu (eerlijk waar)