advertentie

zondag 6 oktober 2013

Weekblog week 40 - 2013 (29 september t/m 5 oktober)


Hoewel de Conference perenbomen hier al 25 jaar staan te groeien, hebben we de peren nu pas voor de allereerste keer ingemaakt, met kaneel, vanille en suikersiroop


Conference peren, gecombineerd met meidoornbessen leverde een goed gelukte confituur op. We hebben hem getest met een stukje kaas en dat ging prima.


Van het kookvocht van de meidoornbesjes maakten we een lekker dikke siroop. Goed voor hart- en bloedvaten, voor mensen met angststoornissen, tegen slecht slapen enzovoort, zoals menig bericht op het internet jubelt. 


In het rijtje neuten dat ik gedurende de zomer gemaakt heb, komt er nog eentje op basis van bottels van de hondsroos. Ik ben benieuwd hoe dat gaat smaken, maar die bottels schijnen boordevol vitamine C te zitten.


Die sociale media zijn zo gek nog niet. Van een in Spanje wonende Facebook-vriendin kreeg ik een paar mooie recepten en ideetjes. Links een lemon curd met gele courgettes en rechts onze al bekende courgettecompôte met hete habanero- en jalapeno pepertjes.


In het aardbeienveldje op de Aardbeienacademie is de herfst nu ook ingetreden, dus is het er aardig rustig nu. Hier en daar kunnen we nog een paar lekkere aardbeien plukken voor de eigen keukentafel, maar dat is het dan wel. Overigens gebeurt er in het binnenste van de aardbeiplanten nu wel veel. De vruchten die volgend jaar geplukt kunnen worden, worden nu al onzichtbaar aangelegd. Als je een plant open pulkt en hem dan onder een goeie microscoop bekijkt, zie je de beginselen van de eerste bloemknopjes al zitten. Die komen er pas in het voorjaar uit. Mooi is die natuur toch eigenlijk wel. Zodra de dagen korter worden dan zo'n 14 uur daglicht is dat voor de plant een seintje van 'hey zullen we eens bloemknopjes aan gaan leggen?'. En prompt dat ze daar dan allemaal tegelijkertijd toe doen besluiten. Het ene ras ietsje makkelijker dan het andere.

Hoewel het nog maar net oktober is ligt het boeltje er hier nu ook al bijna winterklaar bij. De tuin heeft een grote beurt gehad en dat ging afgelopen week als een speer met dat lekker mooie weer. Het minder druk zijn met allerlei aardbeienbesognes, zoals het hier tientallen jaren op een rij geweest is, schept veel relaxedheid. Natuurlijk moeten er op gezette tijden genoeg pecunia binnenrollen, maar onze kosten zijn ook fors geslonken de afgelopen jaren. En als ik zo de laatste paar jaar terugkijk dan zijn we ook geen dag te vroeg gestopt met telen van aardbeien voor de groothandelsmarkt. Wat eerder stoppen was nog beter geweest, maar de koe in de kont kijken is altijd makkelijker dan de toekomst voorspellen.

Er is nu ook weer een boel ruimte om leuke interessante dingen op mijn pad te laten komen. Zo had ik afgelopen week een boeiend gesprek met een bedrijf waar ik nu een samenwerkingsidee voor op papier aan het zetten ben. Mijn ervaring als ambassadeur en als free-publicity-generator valt hier en daar natuurlijk wel op. Mijn inzet op de Floriade vorig jaar speelt daar duidelijk in mee. Komende tijd eens uitwerken dat plan. Daar heb ik veel zin in. Een ander plan wat ik al zo'n tien jaar heb lijkt nu ook te kunnen gaan gebeuren. Ik wist nooit goed hoe ik eraan moest beginnen, maar via het wildplukken kwam er iemand op mijn pad die de missing link lijkt voor dat plan, waar nog veel tijd in gaat zitten. Ook veel zin in dus!

De laatste tijd lijkt het hier wel een conservenfabriekje. In eerste instantie maakten we alleen aardbeienjam. Wel hele goeie natuurlijk....maar nu we wat flexibeler zijn qua tijd maken we spannende productcombinaties en experimenteren we met deels zelfgeteelde producten in combinatie met bijzondere producten die we op andere plekjes kunnen plukken of oogsten. Zo ben ik ergens wat meidoornboompjes tegengekomen die ik van de eigenaar leeg mag plukken. Afgelopen week maakten we er een meidoorn-peren-confiture van. Van de Conference peren hebben we zelf twee bomen. Dit experiment om de twee fruitsoorten tot één nieuw product te maken is buitengewoon goed uitgevallen. Echt veel potten hebben we nog niet, maar om het interessant te kunnen verkopen moeten we nog iets verzinnen om de kosten te drukken. Aleer je een paar kilo meidoornbessen bij elkaar hebt ben je een paar uurtjes verder, nog afgezien van de schrammen op je handen. Als iemand nog mooie meidoornboompjes heeft staan met flink wat rijpe bessen eraan houd ik me aanbevolen...Die besjes schijnen goed voor hart- en bloedvaten te zijn. Je schijnt er ook minder nerveus van te worden en voor mensen met angstaanvallen een prettige hulp. Nou ja, ik ben geen dokter, maar je kunt dat overal lezen.

Inmiddels hebben we zoveel varianten van van alles gemaakt dat we het assortiment in onze winkel langzamerhand flink gaan uitbreiden. De diepvriezers zitten ook nog vol met zomergeplukte aardbeien dus we kunnen nog een tijdje vooruit. De witte druiven zijn haast rijp en de walnoten beginnen snel te vallen. Daar gaan we straks ook nog wat mee doen. Je kunt het dus best druk hebben in zo'n Hof van Eden op de Aardbeienacademie.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!
1 opmerking:

celesta zei

hoi, ik zou graag het receptje willen hebben van de opgelegde conference peren.
alvast heel erg bedankt
mvg celesta