advertentie

zondag 12 september 2010

Weekblog week 36 - 2010 (5 t/m 11 september)

De uitlopers die aan de nieuwe aardbeiplanten zitten moeten er nu hoognodig af. De planten zijn nu bezig met het aanleggen van de bloemknoppen en de uitlopers vormen dan een onnodige belasting voor de plant. 25 kilometer achter dat ding aanlopen dus.


Alleen maar toeters en bellen bedenken is niet genoeg om succes te hebben. Het product en het verkoopconcept moeten omrijkwaliteit hebben. Daarbij ook nog alle ja-maaren trotserend als het kan. Best wel complex om een goedwerkend verkoopconcept te bedenken.

Met dit ras zonder naam gaan we niet door. De vruchten zijn veel te klein en de plukkosten daardoor te hoog. Als werknaam hadden we hem daarom Calimero gegeven.


Zoon Jeroen, student levensmiddelentechnologie aan de WUR in Wageningen heeft de proefproductie van Volsmaakt mee gemaaktBeetje wazige foto, maar dit is toch echt onze demissionaire minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven. Blij met Volsmaakt knijpfruit met onze aardbeien erin.Al is het nu bijna half september, we plukken nog steeds elke dag lekkere aardbeien. Het ras zonder naam, dat we op proef hadden staan plukken we in ieder geval niet meer. Gedurende het seizoen hebben we er de bijpassende werknaam Calimero aan gegeven. Ze blijven veel te klein en de plukkosten wegen niet op tegen de opbrengsten. Einde oefening dus. De Mara des Bois raakt ook stilletjes op zijn eind, maar de vruchten zijn nog erg lekker. Eves Delight moet niks hebben van dit regenachtige weer. Voordat ze rijp zijn hangen ze al opengebarsten aan de plant. De Florin blijft het nog het beste doen van allemaal, hoewel de vruchten ook kleiner worden. Komende week zal het onderhand wel gebeurd zijn vrees ik, maar voor vollegrondsteelt is dat toch nog helemaal niet gek om het zo lang volgehouden te hebben.
.
De aardbeiplanten in de trays staan goed te groeien. De hoogste tijd nu om de uitlopers te verwijderen. Als het goed is zijn de planten nu al bezig met het aanleggen van bloemknoppen voor volgend jaar. Daar zie je niks aan, want dat gebeurt allemaal onderhuids in het hart van de plant.
.
Ondertussen dat de nieuwe planten bloemknoppen aan het aanleggen zijn ben ik 2 dagen naar Harlingen geweest. Onze Strawberrytree mocht met Clipper de Avontuur mee naar Terschelling om een bruiloft op te luisteren op de Brandaris en bij Strandtent Kaap Hoorn. Mijn verblijf in Harlingen heb ik benut om eens goed na te denken over de richting waar ik met het bedrijf heen zou willen. De visioenen die ik regelmatig heb beginnen zo langzamerhand uit te kristalliseren. Niet dat ik nu alles al ga verklappen, want aan de uitvoering zitten nog veel haken en ogen. We moeten nog wat ingewikkelde zaken overwinnen.
.
Zo heb ik in Harlingen verschillende ondernemers gesproken die het stuk voor stuk erg moeilijk hebben om voort te bestaan. Je kunt als ondernemer wel van alles willen, maar als een onnozele (gemeentelijke) overheid het voor elkaar krijgt het ondernemersklimaat te versjteren dan wordt het erg moeilijk. In Harlingen bijvoorbeeld zijn 4 grote supermarkten en 2 keer per week markt. Zie daar, met bijbehorend parkeerdrama maar eens tussen te overleven, ook al heb je nóg zo'n goed product. Op die manier wordt verarming van de productdiversiteit natuurlijk wel heel erg in de kaart gespeeld en bestaat het leven nog uit consumeren van eenheidsworst.
.
Afgelopen week is de eerste flinke proefproductie gemaakt van Volsmaakt, de nieuwe fruitsnack ''fruit met niks d'r in en niks d'ruit' die we samen met 4 andere kleinfruittelers en het Wageningse bedrijf TOP bv aan het ontwikkelen zijn. Komende week gaan we er mee naar het Real Food Festival in Den Bosch. Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Minister Maria van der Hoeven heeft er al kennis mee gemaakt. Het lijkt misschien zo simpel, maar het is een klein wondertje van de techniek. Geen conserveringsmiddelen, niet verhit of ingevroren en toch houdbaar.
.
De komende tijd heb ik de focus dus vooral gericht op het oriënteren op een nieuw verkoopconcept voor onze aardbeien. Behalve dat u op de winkelvloer goed moet kunnen kiezen in smaken wil ik er als het mogelijk is een compleet zintuigenprikkelend concept van maken. Ideeën heb ik al best veel. Ideeën fabriceren vind ik nooit zo moeilijk. Maar wát zou ú nou missen als ik er acuut mee zou stoppen? Dat zou ik wel eens heel graag willen weten.
.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

2 opmerkingen:

De Geurmarketeer zei

Beste Jan,

Erg leuk om je blog eens te lezen. Als ik tussen de regels door aan het lezen ben hoor ik een ondernemer praten vanuit zijn ziel en passie maar nu het werkelijk wel eens op ondernemen aan gaat komen is het wel eens moeilijker en gecompliceerder.
Het blijft interessant door te gaan werken aan een zgn 5D concept. A.U.B. houdt het simpel en overzichtelijk. Soms zijn de meest eenvoudige middelen hiervoor de beste.
Je uitspraak "Maar wát zou ú nou missen als ik er acuut mee zou stoppen?" wil ik ook eerlijk beantwoorden. Ik zou een ondernemer missen met passie en ziel, een vooruitstrevende ondernemer, organisatot @strawberrymob en een twitteraar die af zeker rake zaken weet op te noemen. Maar ik kan helaas nog niet zeggen dat ik je aardbeien zou missen en ook niet het fantastische concept. Waarom? Als consument ken ik je product nog niet. Je maakt het alleen voor mij wel steeds interessanter om er naar te gaan zoeken en eens werkelijk de smaak- en geurexplosies te ervaren. Beste Jan ik kan bijna niet wachten om je concept te ervaren!!!

Ester zei

Wat ik zou missen als jij zou stoppen; een enthousiaste ondernemer, aardbeien blog en gezellige twitter over van alles en aardbeien. Maar serieus, ik mis nu al de verhalen bij de producten en de het assortiment in onze voeding wordt op het gebied van basisvoeding steeds schraler. Producenten bedenken allerlei repen en zakjes maar ik wil gewoon weten waar mijn eten vandaan komt met het verhaal er bij. Gewoon de pure producten die goed smaken. Ik zie graag een divers Nederland. We moeten dan ook nu kiezen voor smaakvolle producten van hier, anders komt alles over een paar jaar van een anoniem Verweggistan of is het geteeld op houdbaarheid. In andere branches zie je de verschraling ook dus ik denk dat er echt een rede is om je zorgen te maken.