advertentie

donderdag 25 juli 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 15

Wist je dat aardbeientelers hun aardbeienplanten 's winters invriezen? Eind jaren '60 kwam het invriezen van aardbeienplanten in zwang. Telers hadden ontdekt dat je door het bewaren van planten, bij een temperatuur van 1 graad onder nul, de oogst van aardbeien flink kunt spreiden. In feite is het een kunstje om planten voor de gek te houden, door ze in slaap te houden.

Voor die tijd was het veel meer een seizoensaangelegenheid en duurde de oogst van de normale aardbeien ongeveer 4 tot 6 weken, afhankelijk van de gebruikte rassen. Daarna moest je weer 11 maanden wachten op de volgende oogst. Door doordragende rassen te telen kon de oogst al wel iets gespreid worden, maar dat type rassen was toentertijd nog niet erg succesvol.Teelt in een kas was in vroeger tijden alleen maar om de oogst een aantal weken te vervroegen.

De teler maakt tegenwoordig een oogstplanning, zo goed en zo kwaad als dat kan omdat het weer toch een grote spelbreker kan zijn. Door op gezette tijden een deel van de planten te ontdooien en uit te planten kan de oogst in principe jaarrond doorgaan. Dan heb je natuurlijk wel een kas nodig en in de wintermaanden zelfs eentje met groeilampen. Je weet wel, van die lampen waar de wiet ook goed onder groeit.

(foto: ingevroren aardbeienplanten met ijskristallen)


Welkom op de Aardbeienacademie

1 opmerking:

Unknown zei

Kan ik aardbeienplantjes ook op -15 oid invriezen?