advertentie

vrijdag 26 juli 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 16

Wist je dat er vanaf ongeveer 1 september in het binnenste van een aardbeiplantje al gewerkt wordt aan de aardbeien die er het jaar daarop in de zomer van geplukt kunnen worden? De 'normale' aardbeienrassen die we in deze contreien telen zijn zogenaamde kortedag-planten. Dat wil zeggen dat ze bij dagen met minder dan pakweg 14 uren licht bloemknoppen aan gaan leggen. Dat gebeurt in eerste instantie minuscuul klein en tot aan het voorjaar blijven de knoppen verborgen in het rhyzoom. Zo heet dat dikke houtige stukje van enkele centimeters, tussen wortels en bladeren.

Door in oktober en november steekproefsgewijs uit elkaar gepulkte planten onder een microscoop te leggen, is al redelijk goed in te schatten hoeveel aardbeien er aan de planten zullen groeien. De teler kan daar zijn plantafstand en te verwachten aardbeienverkoop op afstemmen.

Naast kortedag-rassen zijn er ook dagneutrale rassen, ook wel doordragers genoemd. Die trekken zich van de daglengte weinig aan en vormen doorlopend nieuwe bloemknopjes, mits de planten in de groei zijn en dus niet in winterrust.

(foto: Mara des Bois, een dagneutrale plant ofwel een doordragend ras)

Welkom op de Aardbeienacademie

Geen opmerkingen: