advertentie

maandag 29 juli 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 19

Wist je dat veel mensen zich afvragen waarom bij de aardbeien van tegenwoordig de enigszins harde kern van de aardbei blijft zitten als het kroontje verwijderd wordt? Het is een raseigenschap of die langwerpige kernen wel of niet makkelijk verwijderd kunnen worden. Bij de meeste moderne rassen is het ook helemaal niet nodig, als de aardbeien tenminste rijp geplukt worden. De kern is dan ook goed eetbaar.

Het makkelijk meetrekken van de kern is nu zelfs onwenselijk, omdat de aardbeien tegenwoordig met kelk en steeltje eraan verkocht worden. Op die manier blijven de aardbeien langer in verse toestand. Bij het verwijderen van het kroontje ontstaat een grote wond aan de aardbei, die een invalspoort is voor schimmels.

In vroeger tijden werden in Nederland en omstreken veel aardbeien geteeld voor de industrie, om er aardbeienjam van te maken. Bij het plukken van die aardbeien moest het kroontje juist wél verwijderd worden tegelijk met het plukken. Het ras Senga Sengana leende zich daar prima voor. Die aardbei was lekker en het kroontje ging er makkelijk vanaf, inclusief de wat hardere vruchtkern. Dat werkje waarbij tegelijk met het plukken het kroontje verwijderd werd, werd 'doppen' genoemd.

Sinds veertig jaar is die industrieteelt van aardbeien definitief verhuisd naar lagelonenlanden, zoals bijvoorbeeld Polen en China. Daar halen de supermarktjamfabrieken hun grondstof nu vandaan.

Welkom op de Aardbeienacademie

Geen opmerkingen: