advertentie

woensdag 31 juli 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 21

Wist je dat ongeveer tweederde van alle Nederlandse aardbeien in de provincie Noord-Brabant groeit? Dat de grondsoort er in deze provincie prima voor geschikt is, is maar voor een klein deel de reden.

De werkelijke reden van de aardbeienconcentratie ligt in het feit dat Noord-Brabant een zeer katholieke provincie is. Of eigenlijk vooral was.... De gezinsgrootte op het platteland was in de decennia na de Tweede Wereldoorlog nogal fors.

Gezinnen met 10 tot 18 kinderen waren geen uitzondering. Door aardbeien te gaan telen zagen deze gezinnen een mogelijkheid om zichzelf een bestaan te verschaffen. De plukkers woonden immers al bij je in huis en er hoefde dan ook geen loon aan derden te worden betaald.

Het gezin waarin ik ben geboren (als oudste), bestond/bestaat uit acht kinderen. Of we nu zin hadden of niet, we werden mee aan de slag gezet. Vanaf dat het net licht was, totdat de zon 's avonds weer uit ging. Gezellige zomers waren het altijd. We hadden nog geen laptops ,iPad's en mobieltjes, dus nog tijd genoeg om te werken en buiten te spelen.

(foto: v.l.n.r. Jan, Peter, Will ....tevreden met niets, 1963)

Welkom op de Aardbeienacademie
Geen opmerkingen: