advertentie

maandag 22 juli 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 12

Wist je dat de bladstelen en de bladeren van een aardbeiplant duizenden minuscule haartjes hebben? Die haartjes zitten daar niet voor niks. Van nature zijn ze bedoeld om de plant te beschermen tegen aanvallers, zoals insecten. Veel insecten, zoals spint houden niet van dat gekriebel onder hun lijfje.

Als je ooit aardbeien hebt geplukt, dan heb je wellicht wel eens rode bultjes op je armen gehad. Aanraking van de aardbeienhaartjes heeft een enigszins vergelijkbaar effect als dat bij brandnetelcontact, zij het in veel mindere mate. Ook dat is bedoeld om aanvallers af te schrikken. Elk ras heeft zijn eigen type haartjes en er is verschil hoe ze gekamd zijn. Bij het ene ras staan ze haaks op de bladsteel, bij het andere naar beneden gericht en bij weer een andere naar boven gericht.

Kabouters schijnen de haartjes overigens als laddertje te gebruiken. Als je geluk hebt kun je de kabouters bij het krieken van de dag over de laddertjes naar beneden zien komen. Dan zijn ze net klaar met het sponzen en zemen van de bladeren. Daarom zijn de bladeren 's morgens vaak een beetje nat.
(foto: Marjon Veerkamp)

Welkom op de AardbeienacademieGeen opmerkingen: