advertentie

maandag 13 april 2009

Ten hemel schreiend


En wij ons maar druk maken over koeienuiers (minimale vormafwijking), overdreven maatsortering en Globalgap. Eisen van de supermarkt. Ppffff…..Bullshit. Nee, de consument beduvelen met halfrijpe, in het doosje geperste rode knollen. Gecamoufleerd door een donkerrode blos en met een door een strakke cellofaan legging gesuggereerde fopglans. Ja, dat mag dan weer wel gewoon de winkel in.

Vorige week werden we geconfronteerd met een aardbeienonderzoekje van de Groenten en Fruit redactie. Het resultaat verbaasde me eerlijk gezegd niks.

Onverschillig noem ik de verkopers van deze rommel. Hoe durven ze onnozele consumenten die aardbeientroep in de maag te splitsen? En als het nu ook nog smaakte….Helaas kraak noch smaak, terwijl smaak mijns inziens toch echt de meest herhalingsaankoop uitlokkende eigenschap van een aardbei is.

Keer op keer trappen consumenten er ook weer in, omdat ze er zo mooi uit leken te zien. “Och, met een beetje sabbelen wordt de buitenkant van die rode schandalen nog wel een beetje zacht. Dan hoef je alleen de binnenkant maar weg te gooien”. Zo legde een moeder afgelopen week uit hoe haar dochter aardbeien at. Het is ten hemel schreiend.

Nee, herhalingsaankoop van deze aardbeien zal er niet gauw inzitten. Nou ja, hooguit voor een aantal mensen die de aardbeien nog een kans willen geven omdat ze zich toch weer hebben laten verleiden door die rode blos. Op de een of andere manier lukt het die nepaardbeien altijd om met de mooiste kant boven te komen liggen.

Door teleurstelling op teleurstelling is het met de liefde voor de aardbei snel gedaan. Die aardbeien van tegenwoordig smaken toch nergens meer naar, krijg je dan als teler te horen. Hoewel ze tot op dat moment van het jaar nog geen Nederlandse of (voor de Belgische lezers) Belgische aardbei geproefd hebben, is het oordeel al geveld. De vraag is of deze teleurgestelde consumenten zich nog wel aan echte aardbeien zullen wagen.

Blijven we als telers accepteren dat ons productimago jaar in jaar uit verkwanseld wordt? Dacht het niet!

De consument moet ons gaan helpen om de eindverkopers te stimuleren beter product in de schappen te leggen. De beste reclame is ervoor zorgen dat er echt goed product bij de consument op tafel komt. Daar kan geen reclamecampagne tegenop.

Als variant op restaurantrecensie- website http://www.iens.nl/ zouden we de website http://www.klotefruit.nl/ op kunnen zetten. Mensen die fruit gekocht hebben en daar iets over kwijt willen, kunnen dat op de website zetten. Een zeik- en complimentensite dus.
Maandelijks worden dubieuze eindverkopers genomineerd voor de “Rotte Appel” en winkeliers die het goed voor elkaar hebben kunnen strijden om de “Toffe Peer”.

Het is zomaar een idee. Andere ideeƫn?

Geen opmerkingen: