advertentie

zondag 28 maart 2010

Weekblog week 12 - 2010 (21 t/m 27 maart)

Eindelijk, het begin van het plantwerk is gemaakt. Samen met zonen Jeroen en Paul zat ik op de plantmachine. Chauffeur zoon Martijn moest even een foto maken.
De aardbeiplanten worden 1 voor 1 tussen de plantschijven gelegd. De machine maakt de plantgleuf en drukt de planten mooi vast. Elke seconde een nieuw plantje in de grond.

Voor we konden gaan planten hebben we de grond eerst plantklaar gemaakt. De cambridge-wals zorgt voor de finishing touch, mooi aangedrukte en vlakke grond en toch luchtig.



Gelukkig, het begin is weer gemaakt. We hebben deze week voor de eerste keer dit jaar een stuk kunnen planten, genoeg om 20.000 doosjes van te kunnen plukken. Als de teelt voorspoedig verloopt natuurlijk. We zijn nogal aan de weergoden overgeleverd als vollegronds-aardbeienteler.

Het is sowieso al moeilijk plannen de laatste tijd vanwege de weersomstandigheden. Drie dagen voordat we gaan planten moeten de planten uit de vriescel gehaald worden, zodat ze rustig kunnen ontdooien. Bij anderhalve graad onder nul bewaren we de planten die in december uit de grond zijn gehaald. En dan zijn het na enkele maanden toch flinke ijsblokken geworden.
En ja hoor, het ging zaterdag warempel ook nog goed met het planten. Ik moest ’s morgens wel eerst de grond nog klaarmaken. Dat had er de vorige dagen nog niet echt ingezeten. De grond was telkens net iets te nat. Maar ja, dan blijft er maar voor een halve dag echt plantwerk over. Komende week zal er weer een stuk geplant moeten worden. De weersvooruitzichten zijn niet gunstig, hopelijk valt de regen niet hier. Ho maar weergoden, wij hebben voor de komende maand genoeg gehad.

De doordragende rassen Florin, Eves Delight en Mara des Bois zijn als eerste aan de beurt om geplant te worden. Die zijn pas voor de oogst vanaf half juli, maar hebben een langere aanlooptijd nodig om in productie te komen. Als ze eenmaal in productie zijn, dan weten die doordragers niet meer van ophouden.


De Lambada, Korona en Honeoye, onze vroegste aardbeien hebben woensdag een portie eten gekregen in de vorm van een samengestelde meststof. Stiksof, kali, fosfaat en magnesium zijn de belangrijkste elementen die we gegeven hebben, maar ook zwavel krijgen ze voorgeschoteld. In de vorige decennia was het meestal niet nodig om zwavel te bemesten, dat kwam toen gratis uit de lucht vallen.

Maar de lucht is tegenwoordig blijkbaar zo schoon, dat wat de fabrieken vroeger de lucht in bliezen, doen ze nu gewoon in zakjes zodat wij het op maat aan de planten kunnen geven. Met de gestrooide mestkorrels kunnen de planten weer een tijdje vooruit. Er moet flink wat blad op de planten komen en daarvoor moeten ze eten. Zonder voldoende blad worden de aardbeien te klein, zien de vogels ze té goed hangen en krijgen ze ook te weinig smaak.

Bij het schoffelen zag ik hier en daar een dikke frisgroene rups van de planten rollen. Dat laten we maar aan de natuur over, er zijn vogels genoeg die zo’n lentehapje niet te versmaden vinden. De mensen van de vogelwerkgroep kwamen vrijdag aan de deur of we al weer een koppeltje patrijzen gezien hadden. Ze weten dat wij daar zuinig op zijn. Gisteren zag ik twee koppels door het veld dokkelen. Nou ja, het ene koppeltje was met zijn drieën. Die waren het duidelijk niet met elkaar eens, er moest blijkbaar nog om het vrouwtje gevochten worden. Leuk om te zien wel.

O ja, mensen vragen ons steeds meer waar onze aardbeien straks te koop zijn. We zullen dat straks gaan vermelden op onze website www.aardbeien.net . Dat is wel net zo makkelijk.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,

Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.

Geen opmerkingen: