advertentie

zondag 25 april 2010

Weekblog week 16 - 2010 ( 18 t/m 24 april)

Zo staan de bosaardbeitjes er nu bij, pal naast de ingang van onze aardbeienwinkel

Aan de randen van het perceel toch hier en daar een bevroren bloemetje. Vreemd dat er aan deze plant maar 1 bloemetje bevroren is en de rest gewoon goed is. Hij zal zich misschien een nachtje niet lekker gevoeld hebben
Mooie Lambada bloemetjes. Dit worden grote aardbeien. Grote bloem = meestal grote aardbei

De Lambada's staan er niet slecht bij, al zeg ik het zelf

En dit zijn de bloeiende Honeoye's. Waarschijnlijk worden de aardbeien hiervan straks voor een groot deel verwerkt tot een innovatieve aardbeiensnack. Honeoye is zoet, maar er zit ook meer zuur in dan andere aardbeisoorten. Dat maakt hem reuze geschikt voor verwerking. We houden u op de hoogte.



Toch nog hier en daar een zwart bloemetje. Langs de randen van het perceel, waar de beregening net iets minder water geeft heeft de nachtvorst een paar spoortjes nagelaten. Niet echt van betekenis, maar het laat wel zien dat nachtvorstbestrijding een risicovolle onderneming is. Het heeft toch een nacht ruim 4 graden gevroren op aardbeibloemhoogte. We proberen altijd de balans te zoeken tussen het redden van de aardbeibloesem en de schade die teveel water kan aanrichten. Het beregenen gebeurt cyclisch, dat wil zetten dat de beregeningscomputer staat afgesteld op 2 minuten regenen en dan weer 4 minuten niet. Dit proces herhaalt zich dan totdat het ijs vanzelf van de bladeren schuift. Als het echt hard vriest, meer dan 5 graden aan de grond, dan maken we er 1 minuut regenen en 2 minuten niet van.

Eén of twee nachtjes beregenen doet nog geen schade, zeker niet omdat het nu toch al redelijk droog is. Maar het gebeurt wel eens dat we meer dan een week elke nacht moeten beregenen en dan vaak vele uren aan een stuk. Op een gegeven moment is de grond dan verzadigd en gaan wortels afsterven. Dan raken we van de regen in de drup, want de bloemetjes zijn dan gered, maar de plant valt alsnog om en dan hebben we nóg geen aardbeien. Maar goed, het is nu gelukkig weer goed afgelopen.
Binnenkort moet het tarwestro tussen de planten en dan is het nog extra goed opletten voor nachtvorsten. Het stro zorgt ervoor dat het op aardbeibloemhoogte nog eens 2 graden kouder is. Dat komt omdat het stro de grond isoleert. Overdag neemt de grond warmte op, die 's nachts weer uitgestraald wordt. Als de grond afgedekt wordt met stro is er die warmteuitstraling niet en bevriest de bloesem dus nog eerder.

De Lambada, Honeoye en Korona beginnen nu flink te bloeien. De plastic folie van 0.05 mm dik is nu van de planten af. Met het mooie weer van vandaag worden de bijen ook weer actief en dan moeten ze bij de bloemetjes kunnen. Bijen zorgen voor de bestuiving van de aardbei, samen met de wind. Zonder goeie bestuiving worden de aardbeien misvormd en daar zitten we niet op te wachten, want die leveren niks op.

Rond 20 mei zullen de eerste aardbeien wel rijp zijn verwacht ik. Of het moet zijn dat we de komende weken nog veel koud weer hebben, dan zal het een week later worden.

We zijn nu met een laatste ronde onkruid schoffelen bezig, voordat het stro erin gaat. Onkruid groeit gewoon vrolijk door het stro heen. Als er eenmaal stro tussen ligt zijn we uitgeschoffeld en is wieden nog de enige mogelijkheid. Niet mijn grootste hobby.

De sprinkhanenstront en meelwormenkak zijn gisteren gearriveerd. Binnenkort gaan we er een proefje mee aanleggen. Eens kijken hoe aardbeiplanten daar op reageren. Daarover later meer.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,

Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.








2 opmerkingen:

Rick Sloot zei

wat voor een beregenings instalatie heb jij? hier op de fruitteelt(appels, peren en Bessen) moet bij nachtvorst alles non-stop blijven draaien. maar bij aardbeien heb je natuurlijk geen stevige grasmat, wat voor een grond zit je eigenlijk?

Jan Robben zei

Rick, we hebben een Van Vliet MidiAqua beregeningscomputer en in het veld telescoopstandpijpen en door de computer elektrisch bediende kranen. Daardoor kunnen we cyclisch beregenen.
Met cyclisch beregenen kun je ook een grotere oppervlakte beschermen tegen nachtvorst, omdat met de beschikbare capaciteit van de pomp dan 3 keer zoveel oppervlakte beregend kan worden. En door minder water te geven heb je ook minder uitspoeling van mineralen.
We zitten hier op zandgrond, maar die kan behoorlijk nat worden.