advertentie

zondag 7 augustus 2011

Weekblog week 31 - 2011 (31 juli t/m 6 augustus)


Deze heerlijke en stevige Darselect aardbei is binnenkort ook bereikbaar voor studenten aan de Aardbeienacademie. Binnenkort openen we de Campuswinkel op de website.


Zo zullen de planten er bij ontvangst ongeveer uit gaan zien waarvan studenten van de Aardbeienacademie in 2012 de vruchten gaan plukken.


Van het doordragende ras Florin plukken we nu grote en frisse joekels


Eves Delight heeft prachtige omhoog staande bloem- en vruchttakken, alsof ze er iemand mee wil verleiden. Maar dit ras heeft ook een broertje dood aan nattigheid. Dan barst ze uit haar velletje.

De nieuwe plantjes voor de Aardbeienacademie en voor mijn eigen gebruik zijn al mooi geworteld. Nog een paar weken door laten wortelen en dan zijn het prachtige exemplaren om de nieuwe teelt weer mee te starten.Je zou haast zeggen dat het vakantietijd is, zo rustig en relaxed is het afgelopen week hier geweest. Het is al jaren zo, dat als de bouwvak begint, dat het dan ook in onze aardbeienwinkel een voelbaar stuk rustiger wordt. Voorheen hadden we het juist altijd razend druk in die periode. We moesten dan naast het plukken van de aardbeien ook nog een grote berg nieuwe stekjes en planten zien te verwerken. En of de duvel er mee speelde, precies dan moest die zon aan de hemel gaan staan te koken en ging het merendeel van de vakantiewerkers ook op vakantie. Sinds we de meeste grond verkocht hebben en veel minder aardbeien hebben, dwarrelt er hier nu een soort vakantiegevoel neer. Geen idee trouwens hoe dat precies voelt, want we zijn sinds we 25 jaar geleden hier in Oirschot begonnen zijn nog nooit in de zomer op vakantie geweest.

Niet dat ik me verveel hoor, ik ben ontzettend druk met van alles, maar het is allemaal wat minder gejaagd. Dat kleine stukje teelt wat we hebben is best makkelijk bij te benen met ons eigen gezin. Het zijn over het algemeen best dikke aardbeien, dat werkt plezierig en door het wisselvallige en niet al te hete weer verloopt de oogst vrij regelmatig. Als de scholen begin september weer beginnen is het met de oogst ook een heel eind gedaan. Op wat doordragende aardbeien na dan, die gaan nog wel even door, tenminste als het weer nog een beetje meewerkt.

Een mooie opsteker deze week was de vermelding van onze Aardbeienacademie in het gerenommeerde culinair magazine ELLE Eten. Hoewel we officieel pas in april gestart zijn met de Aardbeienacademie stonden we al wel in het rijtje van 100 favorieten waar ELLE Eten verzot op is. We zijn dus wel aan onze stand verplicht om daar iets moois van te maken. Behalve de nieuwe Campuswinkel die aan de Aardbeienacademie gekoppeld wordt, broeit er nog meer. Een inspirerend gesprek afgelopen week met @winandahendriks en @jokloet van het Pop Up lab in Rotterdam gaat misschien wel een vervolg krijgen. Winanda had me 2 jaar geleden een keer horen spreken op een bijeenkomst in Den Haag en sinds toen had ze de wens om mij eens nader te spreken. Ik voelde me zeer vereerd, dat begrijp je wel.

Twee weken geleden heb ik een oproep gedaan voor creatieve ideeën. Die beginnen nu los te komen en er zitten leuke dingen bij. Op twitter gooi ik af en toe ook een balletje op met gerichte vragen en dan blijkt wel dat er veel creativiteit bij mensen zit. Geweldig is dat, om mensen die ik vaak alleen van twitter ken mee te zien denken over ons product. Dat is het begin van co-creatie lijkt me. Eerst de ideeën en dan zien we wel hoe we het gaan doen en met wie. Met starre samenwerkingsverbanden heb ik het wel een beetje gehad, maar met een flexibel waardenetwerk waar sociale media een belangrijke rol in vervullen kan er veel meer wat voorheen niet leek te kunnen. Dus kom maar op met die ideeën......misschien kunnen we er samen nog eens iets moois van maken.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf!


Geen opmerkingen: