advertentie

zondag 10 juni 2012

Weekblog week 23 - 2012 (3 t/m 9 juni)


Er is geen houden aan. De aardbeien bij het Huis van de Smaak op de Floriade krijgen niet de kans om hun smaak maximaal te ontwikkelen. Groene aardbeien gaan erin als koek. Het is fantastisch om te zien wat voor aantrekkingskracht die bolletjes van geluk (in spe) hebben op de duizenden bezoekers elke dag. 


Van een aantal rassen zijn deze week de planten bij het Huis van de Smaak vervangen voor frisse exemplaren. Het duurt weer een paar weekjes voordat hier rijpe vruchten hangen. De hommels hadden de bloemetjes al direct gevonden en doen hun best om er mooie aardbeien van te maken. 


Deze week mocht ik samen met Han Fleuren een presentatie verzorgen op een door de Rabobank georganiseerde dag voor jonge ondernemers. Sinds vandaag is Han ook student aan de Aardbeienacademie. Hij delegeert het studeren overigens aan zijn kinderen heb ik begrepen...


Deze ananas-aardbeitjes plukte ik gisteren. Ze ruiken én ze smaken naar ananas. Ik liet ze proeven door een aantal professionele smaakmensen op de Floriade. Ze waren allemaal enthousiast. Leuk spul ook vind ik.


Op de vastgoedbeurs Provada in de RAI stond onze Strawberrytree de stand van de gemeente Zeewolde op te fleuren. Mijn collega's en aardbeienvrienden Richard en Annet Kalter die daar uit de buurt komen zorgden voor de aardbeien. Mooie samenwerking!


De meest opvallende vraag die ik afgelopen week kreeg was er eentje die me via de vader van een jonge onderneemster bereikte. Misschien had ze het zelf te druk met werken, maar de vraag was: 'werkt die Jan Robben eigenlijk nog wel ooit' ...... Ik had twee dagen ervoor samen met Han Fleuren van fruitbomenkwekerij Fleuren een presentatie gegeven over 'anders ondernemen'. Een door de Rabobank georganiseerde dag op de Floriade voor zo'n 35 jonge ondernemers uit de land- en tuinbouw. We gaven ze een kijkje in de wereld van de creatieve ondernemer, hoe wij met ieder ons eigen verhaal omgaan met tegenslagen en de snel veranderende maatschappij. Wil je ons verhaal ook horen? Wij zijn in te huren als 'Fruitig duo Jan en Han'

De Floriade houdt me overigens goed bezig. Drie keer ben ik er afgelopen week geweest en ik moet er nog steeds erg aan wennen om de aardbeien die ik daar met liefde geteeld heb als witte, groene, of hooguit met een rood doorschijnend blosje in hebberige internationale kelen te zien verdwijnen. Lachen moet ik er ook wel mee hoor. Het lijkt soms echt op paaseieren zoeken. Donderdag was er een vader en zoon die me alles over de smaak van de halfrijpe vruchten konden vertellen. Van het ene ras waren de witachtige aardbeien heerlijk en van het andere 'best wel' waterig. Tja, de smaak van een aardbei komt er voor het grootste deel pas in als het ding helemaal rood gekleurd is en dan nog zeker een dag mag blijven hangen. De merels zouden ze nog niet eens lusten zo groen, al kregen ze de kans.

Het weer was bar en boos de laatste week, of in ieder geval op zijn minst sterk wisselvallig. Je zou maar een aardbeienplant zijn. De ene dag je zonder kleerscheuren (vruchtscheuren) overeind zien te houden tijdens een waterballet en de andere dag zo ongeveer gezandstraald worden door een harde wind. Menig bloemtrosje heeft flinke windschade opgelopen. Groene vruchtjes die windschade hebben opgelopen vertonen een bruinachtig huidje. Die aardbeien zullen nog wel redelijk worden en goed van smaak, maar een toekomst als fotomodel kunnen ze wel vergeten denk ik. Hoewel, 'ugly food' schijnt ook een trend aan het worden te zijn.

Onze Strawberrytrees hebben het de laatste tijd ook weer erg druk. Op de meest interessante evenementen en plaatsen duiken ze op. Zo stond er een Strawberrytree op de Provada, een beurs in de RAI voor vastgoedbedrijven. De gemeente Zeewolde wilde een mooie eyecatcher voor de stand en met de aardbeien van mijn collega's Richard en Annet Kalter erop was het een mooi plaatje. Ook bij de opening van de Biënnale de Heeswijk in de prachtige beeldentuin van Interart en bij kasteel Heeswijk was de Strawberrytree present. Met nog een paar bruiloften erbij waren alle aardbeienbomen afgelopen week weer onder de pannen. Van mij mag het elke week zo zijn....lekker druk!

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

beste heer Robben,
mag ik even een vraag stellen?
De aardbeien bloeien goed, maar beginnen al uit lopers te krijgen!
moet ik die laten zitten of verpotten, afknippen! ik heb een balkon en ze staan in potten.
moet ik ze in nieuwe potten doen?

alvast hartelijke dank,
met vriendelijke groet van Marion

Jan Robben zei

Beste Marion,
Als je jonge plantjes wil kweken dan moet je zorgen dat het nieuwe plantje aan het eind van de uitlopers in de grond kan wortelen. Als het nieuwe plantje voldoende wortels heeft om op eigen benen te staan kun je de uitloper doorknippen. Als je geen plantjes wil kweken kun je de uitloper er het beste zo snel mogelijk af halen.
Groeten, Jan