Alle aardbeienplanten heb ik gisteren ondergestopt met een dubbele laag folie. Als het goed is lijden de planten zo niks van de kou die ze nu voor de kiezen gaan krijgen. De poes vindt het wel lekker zacht lopen denk ik.
De plantjes die gisteren zijn opgepot mogen nog een paar dagen in de schuur kamperen. Daar staan ze nu beter dan buiten. Ze moeten nog heel wat groeien, maar bestellen kan nu alvast.
Om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van de Aardbeienacademie is er nog heel wat opruimwerk te doen.
Vorig jaar trakteerden we namens de aardbeiensector duizenden oudere mensen op aardbeien, zoals hier op de Floriade. Dit jaar is het Ronald McDonald Kinderfonds aan de beurt.
Tsjonge, wat een raar weer toch weer. In het begin van de week ging mijn jas uit toen ik buiten aan het werk was. En nu waait de snijdende noordoostenwind weer dwars door je jas heen. Ik heb gisteren de onlangs opgepotte plantjes ook maar een extra jas aangetrokken. Met een dubbele laag geperforeerde folie moeten ze deze hopelijk korte periode van kou zonder al te veel stress kunnen weerstaan. Omdat er al wat groei op de plantjes zit is het risico van vorstschade nu veel groter dan een maand geleden. En zeker als het ook nog hard waait tijdens de vorst. In de groei zijnde aardbeiplanten in combinatie met matige vorst én wind en zonder extra bescherming levert gevriesdroogde planten op, die straks veel minder aardbeien zullen produceren. Ik denk dat fruitbomen er ook niet blij van worden, nu de sapstroom alweer op gang is en de bloemknoppen zich beginnen te ontplooien. Hopelijk valt het mee.
Behalve met nog wat oppotwerk van plantjes voor de Aardbeienacademie ben ik veel bezig geweest met het opruimen van een berg antiworteldoek en plastic folie. Na 14 jaar was het antiworteldoek letterlijk tot op de draad versleten en dat heeft ook meegespeeld om het hele plantenopkweekveld dan maar helemaal op te ruimen. De focus ligt hier nu op de Aardbeienacademie en daar heb ik dat hele veld ook niet meer voor nodig. Het schept ruimte om het bedrijf anders in te richten, met een demonstratietuin voor een stuk of 30 aardbeirassen en verschillende teeltsystemen die mensen thuis kunnen toepassen. Nog genoeg werk te doen de komende maanden, eer dat allemaal eens klaar is. Ook daarvoor mag het nu gerust eens mooi droog lenteweer worden.
De club van Nederlandse aardbeientelers, die zich verenigd hebben onder de naam Hollandse Aardbeien timmert na een succesvol promotiejaar 2012 weer volop aan de weg. De derde dinsdag van april is uitgeroepen tot dag van de officiële opening van het Nederlandse aardbeienseizoen. In feite zijn er voor die tijd ook al wel aardbeien van Nederlandse bodem en zelfs heel lekkere zoals de Lambada aardbeien uit de kas. Maar de grote hausse van Nederlandse aardbeien begint pas rond die derde dinsdag van april te komen. Als je met veel tamtam iets aan gaat prijzen, dan moet het ook wel in voldoende mate te koop kunnen zijn in de winkels. Als er geen aardbeien uit Nederland in de winkel liggen, dan liggen er overigens wel andere. Ik vind dat het hoog tijd wordt dat mensen in de winkel aardbeien moeten kunnen proeven. En dat er keuzemogelijkheid is tussen aardbeien in de winkel. Zo kan de consument met zijn favoriete keuze naar huis vertrekken en houdt het de aanbieders van aardbeien scherp op smaak en andere eetbeleving. De tijd dat kwaliteit alleen maar staat voor uniformiteit en lang uitstalleven is nu toch echt wel voorbij dacht ik zo.
Vorig jaar hebben de Nederlandse telers zich ingespannen voor Alzheimer-patiënten, door 26 weken lang ergens in Nederland aardbeien te schenken in een verzorgingshuis. Dit project hebben we toen ook in het kader van de Floriade zo aangepakt. Het was telkens een feest als er weer een aardbeienteler op bezoek kwam in een verzorgingshuis en de aardbeien, vaak vergezeld van beschuiten en slagroom opgepeuzeld werden. Ik vond het een grote eer om dat zelf hier in Oirschot te mogen doen. Een week daarna ontving ik ook nog eens een keer 120 mensen die met de Zonnebloem naar de Floriade waren afgereisd. Met aardbeien maak je makkelijk mensen blij heb ik gemerkt. Daarom is het ook zo belangrijk dat de smaak altijd zo goed mogelijk is. Je eet aardbeien voor het plezier en niet voor de buikvulling.
Dit jaar gaan de telers van Hollandse Aardbeien actiepijlen voor het goede doel richten op het Ronald McDonald Kinderfonds. Vorig jaar bestond de club van Hollandse Aardbeien nog uit een twintigtal telers, met steun van verschillende afzetorganisaties. Vanaf dit jaar is de club uitgebreid tot nagenoeg alle Nederlandse telers en afzetorganisaties. Echt een knappe prestatie om telers zover te krijgen dat ze het Hollandse Aardbeien initiatief op vrijwillige basis ondersteunen met financiën en persoonlijke inzet.
Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten