advertentie

zondag 24 maart 2013

Weekblog week 12 - 2013 ( 17 t/m 23 maart)


De Lambada-plantjes staan er nu zo bij. Al staan ze onder een dubbele laag folie, de potgrond waar ze in staan is hartstikke bevroren. Abnormaal, zo koud voor eind maart.


Van boven ziet het er zo uit. Twee lagen folie op elkaar, om de wind van de plantjes af te houden. Zo komen ze de koude periode wel schadevrij door.


Onze plantjes die Willem & Drees bij o.a. Jumbo verkopen, worden vergezeld van een levensgrote kop van mij. En een link naar de Aardbeienacademie bij elk plantje, dat is wel aardig van die jongens. (foto@boerenfluitjes


Het linker doorgesneden plantje heeft geen schade door de vorst opgelopen en is mooi wit van binnen. Het rechter plantje met het verkleurde 'rhizoom' heeft duidelijk wel vorstschade. Het verschil is twee laagjes folie van 0,05 mm dik (excuus voor de iets wazige foto).


Het begint al op te schieten met het opruimen van een berg folie en antiworteldoek. Een paar dagen werk nog en dan ziet het er weer netjes uit.


Maart roert zijn staart weer eens duidelijk. Hopelijk verandert het roeren snel in kwispelen, want dat klink alvast een beetje vriendelijker. Ik krijg nu regelmatig vragen wat te doen om de aardbeienplanten ongeschonden door deze wintergolf te loodsen. Tja, rond deze tijd doen koude nachten meestal nog niet zo heel veel schade, maar het is nu wel extreem. Behalve dat de grond overdag ook nog bevroren blijft, is vooral die harde wind erbij schadelijk. Planten die met hun wortels in de bevroren grond staan kunnen geen water opnemen, terwijl het blad en het hart van de plant extra verdampen door de harde wind. De combinatie kan gevriesdroogde planten opleveren. Het beste wat je nu kunt doen is de planten beschermen tegen de harde wind, door er een laag folie overheen te trekken, of liefst een dubbele laag. Iets anders eroverheen is ook prima, als de wind maar niet teveel vat op je planten heeft. Hopelijk duurt het niet te lang meer. En anders kun je wellicht nog een kaarsje aan gaan steken, op de goede afloop.

Het is niet dat ik me verveeld heb de laatste week, maar het is lastig om de dingen te doen die eigenlijk zouden moeten. Voor Willem & Drees pakken we af en toe een vrachtje planten in, maar die moeten we dan eerst een dag binnen zetten om ze te laten ontdooien. Vorig jaar stond er rond deze tijd al een beetje jong blad op die planten, maar dat moet nu allemaal nog op gang komen. Op dit moment is het toch wel een achterstand van twee weken. Ik las ergens dat het een laat vollegronds-aardbeienseizoen zou worden, maar dat is echt nog te vroeg om dat te zeggen. Als je rond 10 april plant en je krijgt dan mooi weer, dan ben je begin juni aan het plukken. Dat kan dus nog steeds.

Voor de nieuwe demonstratietuin van de Aardbeienacademie moeten we ook alles nog doen, maar de bevroren grond, sneeuw of gewoon nattigheid hebben dat tot nu toe behoorlijk verhinderd. Het enige wat we tussendoor mee konden doen is plastic opruimen van het oude plantenveld. Maar die zit soms vastgevroren en ondergesneeuwd. Met die harde wind erbij waait het zand er wel goed af, dus dat maakt de plastic weer lichter. Mooie sport ook wel net als gisteren. Met een beetje de wind eronder neigde het soms naar een poging tot zeilvliegen, ware het niet dat de 100 jaar oude eikenbomen naast het perceel niet uitnodigen tot daadwerkelijk opstijgen.

Het was alweer een tijdje geleden, maar de Nieuwsbrief van de Aardbeienacademie is afgelopen week weer de digitale deur uitgegaan. Als je hem voortaan ook wil hebben kun je daarvoor eenvoudig inschrijven op de website. Dat kost niks. Inmiddels lopen de bestellingen voor aardbeienplanten ook binnen. We versturen pas vanaf 6 april en gezien de weersomstandigheden is dat nog zeker tijd genoeg. Ophalen van planten kan ook. Vanaf 6 april is er elke zaterdag een Plantendag, waar je dan persoonlijk aardbeienadvies van mij kunt krijgen, omdat ik er toch ben.... We hebben dan de keus uit zo'n 30 verschillende aardbeienrassen, waar je dit jaar nog van kunt oogsten. Komt allen!

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

Geen opmerkingen: