advertentie

zondag 14 april 2013

Weekblog week 15 - 2013 ( 7 t/m 13 april)


Af en toe moet er wat geproefd worden op de Aardbeienacademie. Deze aardbeien van het doordragende ras Murano gingen er wel in. Ze zijn door collega Marcel Dings geteeld in zijn kas.


Het bestellen van aardbeienplanten is in volle gang. Regelmatig vertrekt er een vrachtje vanaf de Aardbeienacademie richting aardbeienstudenten in het hele land.


Als erfafscheiding hebben we op de Aardbeienacademie een fruithaag geplant, met Minitree appelboompjes.


Ook dit seizoen worden er weer schilderworkshops georganiseerd op de Aardbeienacademie.


Het is weer een gevarieerde week geweest, zoals gewoonlijk. Behalve dat ik weer verschillende rassen aardbeien heb mogen proeven zijn we ook begonnen met versturen van planten naar studenten van de Aardbeienacademie. Ruim een week geleden liepen we nog te vernikkelen van de kou en vandaag was het hier tegen de 24 graden op ons terras uit de wind. Volgens een twitter-meteoroloog het warmste stukje van Nederland. Namens de aardbeienplantjes bedankt! De laatste drie dagen zie je de planten ook echt veranderen. Onder de grond worden de wortels actief en boven de grond wordt het steeds groener. Het werd ook tijd, dat het eens plantweer werd. De bestellingen voor planten rollen nu ook gestaag binnen.

Op de wekelijkse zaterdagse Plantendag was het gisteren een stuk drukker dan vorige week. Wel leuk al die mensen die met briefjes in de hand komen winkelen. Velen hebben zich goed voorbereid door de informatie over de aardbeirassen die we op de website hebben staan, goed te lezen. Toch komen de meeste mensen op de Plantendagen ook voor persoonlijk advies. Zoals beloofd krijgen ze dat dan ook, van mijzelf natuurlijk. Zo kwam er gisteren een echtpaar met zelfvermeerderde plantjes van planten die ze vorig jaar hier gekocht hadden. Of ik kon zeggen welke rassen dat waren.....Eh, ja hoor, een soort Wedden-Dat-vraag. Hoewel de plantjes nog maar net boven de grond kwamen kon ik ze vertellen dat het om Korona en Evie ging. Met vijftig nieuwe planten, van andere rassen vertrokken ze blij weer richting Nijmegen.

Eindelijk was de grond deze week een beetje opgedroogd en kon een begin gemaakt worden met het aanleggen van onze demonstratietuin. Daar ben ik nog wel enkele weken zoet mee, al kun je op een dag met mooi weer, meer doen dan anders in een hele week. Als eerste was de erfafscheiding aan de beurt. Bij een Aardbeienacademie hoort natuurlijk een fruithaag. Over een lengte van vijftig meter heb ik een haag geplant van smal blijvende appelboompjes die onder de naam Minitree verkocht worden door de Meiden van Fleuren in het Limburgse Baarlo. Op de Floriade heb ik met hen kennisgemaakt en ja, daar zijn wel meer leuke contacten uit voortgekomen. Ik verheug me al op de appelbloesem binnenkort.

De eerste aanmeldingen voor onze clinic, 'De ene aardbei is de andere niet', zijn ook al binnengekomen. Op 15 juni staat dat te gebeuren. Aanmelden voor deze dag is noodzakelijk, dus wil je komen op die dag, kijk dan even op de website voor het programma en meld je via de website aan. Vorig jaar organiseerden we samen met kunstenares Meike Schapink een schilderdag op de Aardbeienacademie. Dit jaar staan er al vijf van deze workshops gepland. Onder het genot van aardbeien, in een inspirerende omgeving een mooi schilderij maken, dat wil toch iedereen?

O ja, afgelopen vrijdag gingen we weer eens een keer uit eten. Dat doen we niet zo vaak, maar als we het doen, dan proberen we dat goed te doen. We togen naar Zarzo in Eindhoven, dicht bij huis, want er gingen geruchten dat dit nieuwe restaurant het allerbeste is wat Eindhoven tegenwoordig te bieden heeft. Tja en dan zit je daar denk je incognito, komt er een echtpaar naast ons zitten dat ons kent vanuit het Slow Food wereldje. Zij stelden me aan de eigenaar Adrian Zarzo voor en voordat ik er erg in had was ik een mini-masterclass smaakaardbeien aan het geven. Overigens waren het eten en de hele ambiance bij Zarzo in één woord TOP!

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
Groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

Geen opmerkingen: