advertentie

zondag 28 april 2013

Weekblog week 17 - 2013 ( 21 t/m 27 april)


Het begint er al een beetje op te lijken, de demonstratietuin van de Aardbeienacademie


Uiteindelijk zullen hier deze zomer tussen de 25 en 30 verschillende aardbeienrassen te zien zijn. Die ronde korven op de achtergrond komen van de Floriade, daar komen ook nog planten in te staan.


Dochter Sabine maakt graag lekkere dingen. Vandaag belegde ze eierkoeken met verse Elianny aardbeien en slagroom. Daar heb je dan ook in een keer mee gegeten.


De verkoop van aardbeienplanten gaat gestaag door via de Campuswinkel van de Aardbeienacademie. Ook Willem & Drees verkopen onze planten in de supermarkt.


Als ik eens in Deventer kom, onderwerp ik me graag aan een Hot-Stone-Massage van Frank Renssen. Mijn rug wordt daar heel blij van. Voor zijn echtgenote  Frederiek die herstellende is van persoonlijke malheur nam ik een kratje aardbeien mee. Daar vrolijkt een mens wel van op.


Tja, wat heb ik deze week allemaal uitgespookt? In elk geval heb ik mijn rug weer eens danig op de proef gesteld, maar hij doet het gelukkig nog goed. Voor het aanleggen van de demonstratietuin op de Aardbeienacademie moest nogal wat grond verzet worden, wat helaas niet allemaal met de trekker kon. Met de schop werken valt best mee, als je na een dag jezelf afbeulen ook duidelijk vooruitgang ziet. Nog maar tien dagen geleden lag het veld nog vol met plastic en antiworteldoek van het plantenopkweekveld wat ik heb opgeruimd. Die plasticzooi was na dertien jaar trouwe dienst tot op de naad versleten en het deed me dan ook geen zeer om daar afscheid van te nemen. Na dertien jaren intensief gebruik kon het spul ook nog eens een keer afgevoerd worden naar de recycling, zodat er weer nieuw plastic van gemaakt kan worden. Tsjonge, wat zijn we weer duurzaam bezig geweest. Mooi is dat ik dan ook alleen voor het transport hoef te betalen en dat er geen stortkosten berekend zijn.

De planten voor de demonstratietuin had ik in februari al opgepot in grote potten. Een stuk of 25 rassen stonden al een tijdje op de stoep te wachten om een mooi plaatsje te krijgen. Door de aanhoudende kou hebben ze echter een hele tijd onder een dubbele laag folie moeten bivakkeren en was er van groei nauwelijks sprake. De laatste twee weken zijn ze ineens flink gaan groeien, dus het werd nu wel tijd om ze te verzetten. Zo te zien hebben de planten verder weinig geleden van de kou. Met de nachtvorst van afgelopen nacht ben ik ook wel een beetje blij dat de bloemknoppen nog een week of twee achterlopen op het schema. Komende week en de weken daarna ga ik nog meer planten. De korven waar de aardbeienplanten op de Floriade in hebben gestaan moeten nog geplaatst worden. Het wordt echt een plaatje om te zien denk ik. Kom trouwens zelf maar een keer kijken.

De plantenverkoop is nu nog in volle gang. Wekelijks versturen we een boel pakketten met aardbeienplanten, door het hele land. Willem & Drees zorgen ervoor dat onze planten eveneens via het supermarktkanaal verkrijgbaar zijn. Veel mensen weten ook al de weg te vinden naar de zaterdagse Plantendagen. De afgelopen week kreeg ik weer enkele leuke Wedden-Dat vragen van consumenten die veel verschillende rassen aardbeien willen proberen. Bij eentje lag ik wel even in een deuk eerlijk gezegd. Hij had een stuk of twintig rassen gekocht en er naambordjes bij gezet. Nestelende kauwen hadden zijn bordjes echter gestolen om er een nest van te maken. Of ik nog aan de hand van foto's kon zien welke naam bij welk plantje hoorde. Daar moet ik eens voor gaan zitten, maar dat gaat me wel lukken denk ik. Je bent aardbeienprof of je bent het niet (knipoog).

Verse aardbeien gaan we pas vanaf half mei verkopen, als de eerste Lambada's er zijn, geteeld onder een plastic overkapping. Die staan nu volop te bloeien. O ja, op 15 juni aanstaande staat de workshopdag 'De ene aardbei is de andere niet' gepland. Om deel te nemen aan deze dag is aanmelden verplicht. Er kunnen nog best wel wat mensen bij. We hebben hier ruimte zat, dat scheelt!

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!3 opmerkingen:

Unknown zei

Gaaf jan! Ik ga je blog delen..!

Jan Robben zei

Dank je Frederiek!

@nnemiek zei

Ze groeien prima, bloemknoppen volop in de maak, ben blij met mijn plantjes!