Jammer dat we tot nu toe nog geen echt wintertje gehad hebben. Een echte winterperiode verwacht ik nu ook niet meer. Het zou voor veel planten en bomen ook een rampzalig gevolg kunnen hebben. De sapstroom in bomen en struiken is duidelijk op gang en als het dan alsnog hard gaat vriezen scheuren stammen en takken gewoon open. Een plant met een actieve sapstroom die plotselinge strenge vorst moet verwerken, is zoals een fles water in de diepvries. God weet wat de komende maanden nog brengen. De maand maart is immers nooit zo zoet of hij draagt weleens een witte hoed.
Voor een paar foto's die ik gepland heb voor het aardbeienboek had ik eigenlijk ook wat sneeuw nodig. Wat geeft er nou meer uiting aan de wintersfeer dan sneeuw? Gelukkig zijn er wel alternatieve sfeerbeelden te maken. Gisteren tijdens de stormachtige wind ben ik er op uit getrokken om foto's te maken van een hectares groot aardbeienveld, waar iets te zien was wat typisch is voor deze tijd. Je ziet het straks vanzelf als het boek klaar is.
Afgelopen week heb ik ook de inleiding van het aardbeienboek geschreven. Al onderzoekende en denkende over de inhoud van de inleiding besefte ik dat er in de aardbeiengeschiedenis enkele cruciale ontwikkelingen zijn geweest. Zonder die ontwikkelingen zag het aardbeienwereldje er nu heel anders uit. De belangrijkste ontwikkelingen heb ik beschreven, met daarbij de gevolgen voor de aardbeiensector maar ook voor de innovators. De conclusie die ik er wel uit kan trekken is dat de aardbeiensector zonder innovatie op sterven na dood is. Gelukkig is er ook nu nog steeds veel innovatie in de aardbeienwereld.
Inmiddels zijn ze bij de School voor Ondernemersonderwijs De Rooi Pannen in Breda aan de slag om de culinaire inspiratie in het aardbeienboek vorm te geven. Twaalf studenten die 4 dagen per week in een restaurant werken en 1 dag per week naar school gaan, zullen hun beste beentje voor gaan zetten. Ze hebben daarbij een uitdagende opdracht gekregen. Alle gerechten moeten geïnspireerd zijn op een weerfenomeen. Het weer is zó'n belangrijke factor tijdens de hele aardbeienteelt, zowel in de open lucht als onder glas, dat het weer de rode draad vormt in het boek.
Deze week was ik voor de tweede keer bij de Markthal Experience in Rotterdam. De Markthal wordt echt een prachtige locatie die het visitekaartje kan worden voor al het goede wat de Nederlandse versvoedingssector maakt. In De Telegraaf werd de Markthal al de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd. Het hele gewelf van 10.000 vierkante meter bestaat dan ook uit panelen met daarop prachtige geschilderde afbeeldingen van verse producten. Toen het Huis van de Smaak op de Floriade eindigde was iedereen het er over eens, dat zoiets voortgezet moest worden. Nú hebben we daar de kans voor met zijn allen en dat sectorbreed. Er is géén mooiere en betere plek dan in wereldstad Rotterdam, een stad van doenkers (kruising tussen denkers en doeners) met een niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit.
Komende week wordt een complexe. Behalve dat ik minstens 3 keer naar Maastricht zal moeten is de Aardbeienacademie vanaf donderdag ook 4 dagen present op TuinIdee2014 in de Brabanthallen te Den Bosch. We gaan daar uiteraard aandacht vragen voor planten van onze vele verschillende aardbeienrassen. Daarnaast moeten al die tienduizenden tuinliefhebbers natuurlijk weten dat er een aardbeienboek aan komt. Elke bezoeker van de beurs mag een vraag stellen over aardbeien. De origineelste vragenstellers kunnen een aardbeienboek en setjes aardbeienplanten winnen. De gestelde vragen zullen als extra inspiratie dienen voor het aardbeienboek.
Ook alvast een boek reserveren?
Half oktober staat de publicatie van het nieuwe aardbeienboek gepland. Wil je verzekerd zijn van een of meerdere gesigneerde exemplaren van de eerste druk? Doe dan mee aan de crowdfunding vol keuzemogelijkheden. Je steunt daarmee ook het onderzoek naar energiestofwisselingsziekte bij kinderen. Het aardbeienboek wordt een luxe uitvoering van 320 pagina's dik, met veel sprekend beeldmateriaal in full colour. Volg het maakproces van het aardbeienboek op Facebook
Met zomerkoninklijke groet,
Jan Robben
Geen opmerkingen:
Een reactie posten