Zo gaan de Honeoye aardbeien de diepvries in om er later een superlekker en gezond nieuw product van te maken. De kroontjes gaan er dan machinaal tussenuit. Goeie aardbeien voor een goed product.
Links Eves Delight en rechts een nieuw ras wat nog geen naam heeft. We zijn benieuwd welk ras het gaat winnen. Beide rassen zijn nieuw voor ons. Komende week gaat er stro tussen.
Dat vermaledijde onkruid zorgt voor een hoop werk. Maar dit veld is al weer klaar. Komende week wordt er stro tussen de planten gedaan.
De akkerranden staan mooi in bloei en zorgen voor een massa nuttige insecten zoals hommels en bijen, maar ook lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen hebben er de aard. Die hebben we allemaal nodig voor een geslaagde teelt zonder insectenplagen en voor mooi gevormde aardbeien.
Het is hard gegaan deze week met de Lambada's. Ineens zijn we er helemaal doorheen en verkopen we de komende week vooral Korona en Honeoye aardbeien. Door het broeierige weer van midden in de week is er op veel Lambada's meeldauw ontstaan. Ook in het geval van meeldauw is de Lambada een vreemde eend in de bijt. Op vrijwel alle aardbeirassen ontstaat meeldauw in eerste instantie op de bladeren en pas als het heel erg wordt kan het ook overslaan op de vruchten. Lambada presteert het om eerst de vruchten wit te laten maken. Meeldauw op de vrucht lijkt op een laagje poedersuiker, maar het is een schimmeltje. Het is gewoon op te eten, maar het ziet er niet uit voor een aardbei. Die hoort glanzend rood te zijn. Einde verhaal dus weer voor de Lambada. Jammer maar helaas.
.
In de Darselect begint hier en daar een blosje te verschijnen. Nog enkele dagen geduld en dan kunnen we ook daar beginnen met plukken. Dus PLUS en DEEN Supermarkten maak jullie borst maar vast nat. Bakkers en Marqt in Amsterdam natuurlijk ook, want de grote hoop gaat na de komende week komen. Voor de Elianny aardbeien moeten we nog ietsje langer geduld hebben. Daar verheug ik me weer op, want die zijn zóóó lekker!
.
De Honeoye's leveren op dit moment wat kleinere vruchten. Ze zijn nu ook donkerrood en daarmee uitermate geschikt om ze op te slaan in de diepvries. We gaan er dan later een heerlijk en gezond nieuw product van maken. Dat wordt echt innovatief, want het wordt een 100% vers fruit product, maar zonder suiker, zonder andere conserveringsmiddelen en zónder te verhitten. Alle smaak, vitaminen en andere voedingswaarde blijven behouden. En door een nieuwe verwerkingsmethode is het ook nog enkele weken houdbaar. Zo is er ook na de zomer nog te genieten van écht in de zomer gegroeide aardbeien.
.
De biodiversiteit is goed gegroeid met het broeierige weer. Langs de akkerranden levert het mooie plaatjes op van bloeiende planten die barstensvol bijen en hommels zitten. Zo te zien vergeten die beestjes de aardbeien ook niet. De andere kant van het groeizame weer is dat vermaledijde onkruid wat tussen de aardbeien staat. Werk zat dus!
.
Nou mensen, tot de volgende week dan maar weer,
groeten van Jan
.
P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof u thuis bent op ons aardbeienbedrijf.
2 opmerkingen:
Die tekst van machinaal kroontjes verwijden deed me denken aan iets wat me al een tijdje opvalt:
Vroeger trok je met het kroontje ook een wit kegeltje mee naar buiten. Maar tegenwoordig zitten de kroontjes zo vast dat je bij het trekken de blaadjes beet hebt en er een groen stokje blijft staan, dus we snijden altijd maar de bovenkant af.
Zijn de rassen nou anders dan vroeger of is er iets anders aan de hand?
Ja google dat klopt wel. Bij de meest geteelde soort Elsanta zit het kroontje nogal vast, Sommige andere rassen hebben dat veel minder, zoals Korona. Vroeger (40 jaar geleden) werd er ook in Nederland veel voor de jamindustrie geteeld. Bij de daarvoor gebruikte rassen was het kroontje met het witte kegeltje makkelijk te verwijderen (dat noemden ze "doppen"). Maar voor de verse markt moeten de kroontjes er juist aan blijven zitten. Daar heeft de veredeling op ingespeeld door dopbestendige aardbeien te ontwikkelen. Die zijn ook sneller te plukken.
Een reactie posten