advertentie

zondag 1 april 2012

Weekblog week 13 (25 t/m 31 maart)


Supertrots ben ik op de aardbeienpresentatie die vanaf 5 april op de Floriade in Venlo te zien is! Kom allemaal kijken. Sowieso is deze hele Floriade de moeite waard. De mooiste en best georganiseerde ooit!


Voor haar geweldige presentatie over de Smaakvrienden van de Aardbei gaf ik Angélique Schmeinck een toepasselijk cadeautje mee: planten van 8 verschillende aardbeirassen, Sonata en Lambada aardbeien om mee te kokkerellen en een klein aardbeienboompje. Dat alles verpakt in een aardbeienkratje uit 1963. Die heb ik nog maar een paar. 
Angélique gunde ik zo'n kratje wel (foto Willem de Boer)


Hopelijk winnen de zomerkoninkjes het op de Floriade van de nachtvorsten. En anders gaan we de planten weer snel vervangen. Er staan nog genoeg reserveplanten klaar om naar het front te gaan. Het moet elke dag mooi zijn op de Floriade.In de laatste nieuwsbrief van de Aardbeienacademie stond het gedicht 'De Verliefde Aardbei'. Kunstenares Meike Schapink liet zich er door inspireren en schilderde dit schilderij tijdens onze open dag. Op 12 mei komen de 'Ezels tussen de Aardbeien' te staan. Schrijf je in en deze schilderdag is zelfs geschikt voor mensen die denken dat ze niet kunnen schilderen. 


De afgelopen week heeft 14 dagen geduurd, dat moet haast wel. Er is zoveel gebeurd dat het niet in één blog van normale afmeting te vangen is. De week begon op zondag met een succesvolle Groenmoesmarkt in ons eigen Oirschot. Honderden tuinliefhebbers waren er op afgekomen en we hadden het druk met aardbeiplanten verkopen. Van die dagen zou ik wel meer willen hebben, hoewel het ook best vermoeiend is om de hele dag op een paar vierkante meter te staan. Voor mensen van verder weg worden de laatste weken ook veel planten opgestuurd en dat gaat hopelijk nog een tijdje zo door. Mocht je doe-het-zelf-aardbeienkriebels krijgen dan kun je aan planten komen via de Campuswinkel van de Aardbeienacademie.

Op de Floriade hebben we deze week een dag keihard gewerkt en alle van tevoren al opgekweekte planten in de korven geplant. Samen met student aan de Aardbeienacademie Harrie Hoeben en mijn aardbeiencollega Marcel en zijn zus Juul Dings hebben we er een mooi plaatje van gemaakt. Jammer dat de nachten nu weer zo koud zijn, maar goed, we hebben nog reserveplanten voor het geval een aantal rassen vorstschade oplopen. Alles wat we doen op de Floriade moet zoveel mogelijk hufterproof zijn van de organisatie, dus we hebben van alle benodigde planten meer dan het dubbele opgekweekt. Komende week woensdag komt Hare Majesteit de Koningin de Floriade openen en is het de komende 26 weken een geweldig park om jezelf meerdere dagen te laten verwonderen, te verleiden en er te vertoeven.

Gisteren is de Opening van het Academisch Aardbeienjaar 2012 gevierd. Behalve dat er weer veel mensen van heinde en verre naar Oirschot waren afgereisd hadden we ook een leuk programma. Althans, ik heb veel mooie reacties gekregen, vooraf en na afloop. Het was wel een behoorlijk koud windje wat er stond, maar de zangeressen Anika en Steffie zongen desondanks de sterren van de hemel. Volgende keer moeten we weer eens iets in de zomer organiseren. Het idee daarvoor ontstond gisteren overigens al in wat uitgewerktere vorm toen ik er met onze hoofdgast Angélique Schmeinck over brainstormde. Zou best kunnen dat ze dit jaar dus nóg een keer naar Oirschot komt....Echt een gaaf idee!!

Het zonnetje in huis was gisteren QQQ, die samen met Peter Kolster van OK Vlees heerlijke gerechtjes met aardbeien maakte. De varkenshaas met aardbei-portsaus was zo'n supergerechtje, evenals de aardbeien met cointreau en vierseizoenenpeper. De aardbeiengazpacho die QQQ maakte deed al je smaakpapillen dansen. Dat wordt vast een zomerhit, want die gaan we straks op de Floriade ook serveren. De optredens van de Hartendames, kunstenares Meike Schapink, Gerrit Jan Groothedde met zijn Margaritaijs en enkele ondernemers van het Land van Oirschot zorgden voor nog meer prikkeling van de zintuigen.

Hoogtepunt van deze dag op de Aardbeienacademie was de presentatie van meesterkok Angélique Schmeinck die ons meenam in de wereld van de smaakvrienden van de aardbei. Wát zijn aardbeien toch veelzijdig te gebruiken. Zowel voor zoete als voor hartige gerechten zijn aardbeien in verschillende culinaire combinaties te gebruiken. Aardbeien zijn bijvoorbeeld goed te combineren met gember, met venkel, met geitenyoghurt, met amandelen, met lavendel, met limoensap en met cointreau. Deze en nog tientallen andere smaakvrienden van de aardbei heeft Angélique opgenomen in een mindmap waarmee het superhandig is om nieuwe aardbeiengerechten te bedenken. De kaart met mindmap vond gisteren dan ook gretig aftrek.

Echt heel leuk vond ik het dat Angélique een flinke doos smaakvrienden-mindmaps meebracht die ik mag uitdelen op de Floriade. Dat ga ik dus ook zeker doen als ik daar samen met QQQ en anderen ben tijdens de aardbeienweken van 23 tot en met 29 april en van 25 juni tot en met 1 juli. Als je in die weken een bezoek aan de Floriade bent, dan kun je ons vinden in het Huis van de Smaak. Grote kans dat ik je dan ook even als VIP meeneem naar de aardbeienpresentatie op het buitenterrein, want daar ben ik reuze trots op.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

2 opmerkingen:

Larisse zei

Ik heb fantastisch genoten van een geweldige openingsdag Jan! Je had het top georganiseerd en dat maakte alles tot één groot succes. Dank ook aan alle 'smaak'collega's voor de super samenwerking en inspiratie en inderdaad, de geweldige zangeressen. Wat een entertainment! Volgende keer ben ik beslist weer van de partij.

Hartelijke groet,
Larisse

Jan Robben zei

dank je Larisse, we willen jou er ook graag weer bij de volgende keer!