advertentie

zaterdag 3 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 24

Wist je dat aardbeien op verschillende manieren misvormd kunnen raken? In vakjargon heten ernstig misvormde aardbeien 'kwarren'. Soms zien ze er ook echt niet uit en zijn ze niet knap genoeg om te mogen pronken in een doosje. Deze lelijkerds mogen nog wel als grondstof dienen om sap of jam van te maken. Natuurlijk zijn ze ook vers nog wel eetbaar, maar voor de handel zijn ze waardeloos.

Een aantal types van misvormingen hebben een bijnaam gekregen. Zo heb je kattenogen en koeienuiers. Als alleen de stampers op het puntje van de bloembodem niet bevrucht worden, krijg je met grote zekerheid een kattenoog. Dat ziet er dan vaak uit als een wat afgeplatte aardbei met in het midden een lelijke dikke zwarte punt. Die zwarte punt is redelijk hard en geeft geen fijn mondgevoel.

Koeienuiers (foto) zijn aardbeien met aan de onderkant wratachtige puntjes. In de handel worden deze vruchten ook als minderwaardig gezien, maar mijn eigen beleving is dat deze vruchten juist extra goed smaken. Hoe ze ontstaan is bij mij niet bekend, maar ze ontstaan vaak aan het einde van een oogstperiode. Dan zijn de planten bijna leeggeplukt en gaan alle suikers naar de enkele overgebleven vruchten. Het lijkt erop dat de aardbei dan extra tepeltjes vormt om alle lekkere stofjes in op te slaan. Koeienuiers zitten dan ook vol smaak!

Misvormde aardbeien ontstaan onder andere door een groeistoring tijdens de bloemaanleg, door een beschadiging van een deel van de bloem als gevolg van bijvoorbeeld nachtvorst of door slecht weer tijdens de bevruchtingsperiode. Voor elke stamper die niet bevrucht is met stuifmeel zwelt er een stukje bloembodem niet op. Daardoor krijg je soms rare schepsels.

Welkom op de Aardbeienacademie








Geen opmerkingen: